Educație

Evaluarea elevilor de clasa a VIII-a se apropie cu pasi repezi

Iulia Nicolaie
28 apr 2010 1819 vizualizări
Rezultatul la evaluarea nationala, care debuteaza pe 4 mai cu proba scrisa la limba si literatura romana, reprezinta 25% din media de admitere u lucrarile vor fi corectate de doi profesori din scoala

"Sintem intr-un fel, cobai. Se incearca pe noi metode noi, care merg, care nu merg", considera o eleva

Scolarii care se afla in clasa a VIII-a s-au pus cu "burta" pe carte, intrucit peste aproximativ o saptamina, pe 4 mai, au testare scrisa la limba si literatura romana, in cadrul Evaluarii nationale, ultima gaselnita a guvernantilor. De mentionat ca este primul an in care se desfasoara o astfel de evaluare, dupa ce mai multi ani la rind elevii au dat teze cu subiect unic. Si mai interesant este faptul ca, in conformitate cu proiectul noii Legi a Educatiei, modalitatea in care se va intra la liceu urmeaza sa se schimbe din nou, pentru a treia oara in mai putin de patru ani. Elevii nu vad cu ochi buni toate aceste schimbari. "Noi ne facem datoria. Mergem la scoala, invatam, la examene incercam sa demonstram ca sintem pregatiti. Aici e vina politicii dar in ritmul acesta cei ce vor plati vom fi noi, elevii. Acum, fiind clasa a opta, se testeaza pe noi examenul din materia claselor V-VIII. Cum a fost si cu testele nationale...", a spus Daniela Mardare, eleva la o scoala din Focsani. O alta eleva, Madalina, se considera pe buna dreptate cobai, intrucit sistemul de invatamint se schimba aproape in fiecare an. "Ar trebui sa ne consulte si pe noi cind iau decizii. Ei habar nu au ce invatam noi si cit ne chinuim noi sa acumulam atita materie care nu ne foloseste la nimic. In loc sa ne faca o cultura generala, ei ne baga tot felul de prostii din care nu raminem cu nimic. Sintem intr-un fel, cobai. Se incearca pe noi metode noi, care merg, care nu merg", a fost de parere Madalina Dajbog, eleva in Adjud. De remarcat ca evaluarea lucrarilor se va face de catre doi profesori de la unitatea de invatamint, dupa cum se precizeaza in metodologie. "Evaluarea fiecarei lucrari se face de catre doi profesori evaluatori din unitatea respectiva de invatamint, de regula unitate scolara cu personalitate juridica. în cazul in care in unitatea de invatamint nu exista cite doi profesori la disciplinele la care se sustine Evaluarea nationala pentru elevii clasei a VIII-a, se solicita un cadru didactic din cea mai apropiata unitate de invatamint. ("¦) în cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculeaza si se trece pe lucrare nota finala, calculata ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori. Aceasta nota este cea care se va lua in calcul pentru media de admitere in clasa a IX-a", se arata in metodologie. Oficialii ISJ au anuntat ca directorii de scoli se vor reuni joi, incepind cu orele 10.00, pentru a fi instruiti cu vedere la evaluarea nationala.


Testarea conteaza 25% pentru admiterea la liceu


Elevii de clasa a VIII-a nu ar trebui sa aiba prea multe emotii, intrucit rezultatul acestei evaluari nu va conta decit in proportie de 25%, in timp ce media claselor V-VIII va reprezenta un procent de 50%. "Pentru absolventii din promotia 2010, media de admitere este o medie ponderata, in care media generala obtinuta la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a are o pondere de 25%, media generala la evaluarea nationala din clasa a VIII-a are o pondere de 25%, iar media generala de absolvire a claselor V-VIII are o pondere de 50%", au explicat reprezentantii Inspectoratului Scolar. Pentru absolventii clasei a VIII-a care nu au sustinut tezele cu subiect unic anul trecut, intrucit au studiat peste hotare, media generala de la evaluarea nationala conteaza in proportie de 50%, in timp ce media claselor de gimnaziu tot 50%. In cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, iar unul a sustinut si altul nu a sustinut tezele cu subiect unic, are prioritate cel care le-a sustinut. Dupa aceasta prima proba la romana, pe 12 mai elevii clasei a VIII-a vor sustine proba scrisa de matematica. De asemenea, cei care nu pot participa la aceasta sesiune, pot sustine examinarile intr-o sesiune speciala, la romana pe data de 25 mai, iar la matematica pe 2 iunie. Elevii interesati pot observa modele de subiecte pentru testare la adresa http://subiecte.edu.ro/Evaluare_Nationala/Modele_de_subiecte/ . (Iulia NICOLAIE)










În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 13 ore, 28 minute, 12 secunde
Sa o luam logic....Daca in scoala este un singur profesor se apeleaza la o scoala vecina. Pe ala cine il plateste? Se duce de prost sa corecteze in timpul liber?Apoi daca in scoala sunt doi profesori, citeste integral
, acum 739370 zile, 13 ore, 28 minute, 12 secunde
Doamne, ce note vor fi!Lucrarile vor fi corectate doar de profesorul din SCOALA??????????Cata corectitudine in unele scoli!Se vor mai scrie oare rezultatele pe tabla? Cati de 10 vor fi?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.