Educație

Greva generala de ieri, un fiasco

Iulia Nicolaie
23 apr 2010 1070 vizualizări
Desi peste 70% dintre profesori au optat initial pentru greva generala, ieri, doar 25% dintre cadrele didactice au incetat activitatea u liderul SLI spune ca sindicalistii de la FEN sint vinovati pentru procentul mic, intrucit au ales greva japoneza u 65 de bacalaureati vor sustine miine proba de competente digitale, din cauza protestului de astazi

Solidaritatea se pare ca nu este unul dintre punctele forte ale dascalilor vrinceni, care, in ciuda faptului ca au semnat intr-un procent covirsitor pentru greva generala, s-au razgindit a doua zi. Astfel, din 4.202 cadre didactice, doar 1.160 au ales greva generala, conform informatiilor furnizate de Inspectoratul Scolar. In ceea ce priveste situatia pe unitati scolare, 31 au intrat in greva totala, 35 in greva partiala, in timp ce 75 au functionat cu program normal, dintr-un total de 141 unitati de invatamint cu personalitate juridica. Daca SLI Vrancea anunta ca 70% dintre membri vor intra in greva generala, in fapt, doar circa 25- 30% dintre dascali au protestat ieri prin intreruperea activitatii. Nici la FEN lucrurile nu au stat mai bine. In acest caz, desi membrii de sindicat au optat in proportie de 90% pentru greva generala, cind a venit momentul sa inceteze activitatea, cei de la FEN s-au razgindit, optind pentru greva japoneza. Poate acest fapt ar fi trecut oarecum neobservat, daca membrii SLI Vrancea nu ar fi acuzat FEN-ul pentru delasarea colegilor de sindicat. "Trebuie sa recunosc ca nu sint prea multumit de cum a decurs manifestarea de astazi, insa am avut o problema cu totul speciala. Desi cele patru federatii au spus ca se face greva generala, cei de la FEN au facut greva japoneza, care nu era prevazuta. Din aceasta cauza si colegii nostri din mai multe scoli au cedat. Oricum, ne-am sabotat singuri. Cred ca motivul principal este teama profesorilor de a nu pierde din salariu. Consider insa ca tinerii ar trebui sa se implice mai mult pentru ca este vorba despre piinea lor pe urmatorii 10-15 ani", a declarat liderul SLI Vrancea, Constantin Grigore. In sprijinul sau a venit si liderul de sindicat de la Liceul Pedagogic "Spiru Haret", Doina Adetu, care a spus ca de la aceasta unitate doar cinci dascali au intrat in greva generala, restul refuzind pe motiv ca FEN a preferat greva japoneza. De mentionat ca daca pentru o zi de greva generala cadrele didactice nu primesc bani, greva japoneza nu produce "prejudicii" in buzunarele protestatarilor.


"Nici eu nu am stiut ca unii profesori vor face greva japoneza"


Liderul FEN, Paulina Roscan, spune ca acuzatiile liderului SLI sint nefondate, deoarece nu a stiut ca ai sai colegi vor alege greva japoneza ca forma de protest, varianta subliniata si de vicepresedintele sindicatului, Ionela Batog. "Unii colegi au decis sa protesteze prin greva japoneza. A fost alegerea lor, nu am putut sa le impunem colegilor nostri modalitatea in care vor protesta", a precizat Batog. In urma grevei de astazi, 65 de elevi nu au mai sustinut examenul de bacalaureat, dintre cei 387 inscrisi. La examinarea de ieri, la fel ca in zilele trecute, sute de "bacalaureati" au obtinut titlul de "experimentati" si "avansati" la proba de competente digitale. (Iulia NICOLAIE)









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.