Educație

Bacul, la umbra grevei generale

Iulia Nicolaie
22 apr 2010 726 vizualizări
Pentru ca nu le-au fost luate in seama doleantele, cadrele didactice din judet au decretat: Greva generala! u din cauza imposibilitatii de alcatuire a comisiilor, proba de competente digitale va fi reprogramata in trei unitati scolare, Liceul Emil Botta si Grupul Scolar Gh. Bals din Adjud si Colegiul Valeriu D. Cotea din Focsani u in viltoarea protestelor, la Liceul Pedagogic s-a iscat o disputa intre liderul de sindicat Paulina Roscan si directorul unitatii, Carmina Corbeanu

Educatia este iar zdruncinata de noi proteste! Sindicalistii din invatamint nu au reusit sa ajunga la un acord cu reprezentantii Ministerului Educatiei, astfel ca astazi a fost declansata greva generala de o zi. Filialele sindicale din judet au luat legatura cu membrii din teritoriu, iar procentul dascalilor care isi vor inceta activitatea astazi este covirsitor. La SLI Vrancea, circa 70% dintre cadrele didactice fac greva, in timp ce la FEN, conform spuselor liderului sindical Paulina Roscan, aproape toti membrii isi vor inceta astazi activitatea. Lucrurile sint cu atit mai grave cu cit tot astazi, sute de absolventi ai claselor a XII-a sustin proba de competente digitale din cadrul examenului de bacalaureat. Conform informatiilor furnizate de Inspectoratul Scolar, in trei unitati de invatamint aceasta proba va fi reprogramata. Este vorba despre Liceul Teoretic "Emil Botta" si Grupul Scolar "Gh. Bals", ambele din Adjud si Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea" din Focsani.



Motivele pentru care sindicalistii au decis sa protesteze sint numeroase, dar cel mai important este proiectul Legii Educatiei Nationale, propus de MECTS Guvernului si trimis spre adoptare Parlamentului contine o serie de dispozitii cu efecte negative asupra personalului din invatamint. Printre acestea se numara, conform sindicalistilor, scoaterea titularizarii din sistem, disparitia in totalitate a miscarii de personal, trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, subfinantarea nemaiintilnita a sistemului de invatamint public. Sindicalistii mai acuza politizarea excesiva a sistemului si aservirea scolii intereselor de partid ale administratiei publice locale, imposibilitatea negocierii de drepturi prin contractele colective de munca, dar si diminuarea pina la disparitie a rolului partenerilor de dialog social. "Speram sa-i determinam pe guvernanti sa tina cont de prevederile noastre, altfel vom ajunge la pichetarea Parlamentului, un miting in capitala si greva cu neincheierea situatiei scolare si neparticiparea la examenele nationale din iunie", a declarat Constantin Grigore, liderul SLI Vrancea.


Scandal la Liceul Pedagogic "Spiru Haret"


Cum tensiunile si frustrarile s-au acumulat in ultima perioada, disputele nu au incetat sa apara. Astfel, ieri s-a iscat un scandal intre liderul FEN Vrancea, Paulina Roscan, si directorul Liceului Pedagogic "Spiru Haret", Carmina Corbeanu. "Doamna Corbeanu a facut presiuni asupra mea si continua sa le faca doar asupra mea. Nu stiu ce motive ar putea avea", a precizat Paulina Roscan, care a refuzat sa participe la examenul de bacalaureat. De cealalta parte, directorul liceului sustine ca nici nu s-a pus problema de presiuni asupra profesoarei, motivul disputei fiind acela ca Roscan nu a anuntat conducerea liceului cind a decis sa se retraga din comisie, ci direct Inspectoratul Scolar. "Eu am intrebat-o pe doamna Roscan daca vine in comisie sau nu pe data de 19, pentru ca la scoala nu a lasat nici un fel de adresa. Trebuia sa-mi fi spus, insa s-a dus direct la Inspectorat", a spus Carmina Corbeanu. Surse din cadrul Liceului Pedagogic sustin ca scandalul a fost iscat si din cauza faptului ca actiunea de astazi ar putea esua, in sensul ca multe cadre didactice nu ar dori sa inceteze activitatea, mai ales avind in vedere ca nu vor fi remunerati. In aceasta privinta, Roscan a afirmat ca organizatia FEN va asigura 75% din plata pentru zilele de greva.


Si SLI Vrancea acuza presiuni


Si liderul SLI, Constantin Grigore, a vorbit despre presiuni facute asupra cadrelor didactice, insa intr-un alt registru. Acesta a spus ca in scoli a fost trimisa o adresa prin care dascalii au fost pusi sa declare daca accepta sau nu sa se implice in examenul de bacalaureat, fapt considerat de acesta ca fiind o intimidare voalata din partea ministerului. Inspectorul scolar general, Stan Rogoz, a replicat spunind ca este firesc ca MECTS sa doreasca sa aiba o situatie exacta a cadrelor didactice implicate in proba de competente digitale. "Este normal ca profesorii sa se pronunte in scris. Nu este o intimidare, dar Ministerul Educatiei trebuie sa stie pe ce se bazeaza pentru a scoate examenul la bun sfirsit. Elevii nostri nu sint vinovati", a precizat Rogoz. Acuzatiile de presiuni din partea ministerului vin dupa ce federatiile reprezentative din invatamint au trimis un comunicat prin care spun ca au primit astfel de semnale din teritoriu. "Federatiile sindicale reprezentative din invatamint condamna masurile de intimidare pe care le-a initiat Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin inspectoratele scolare, impotriva cadrelor didactice care nu doresc sa participe la proba de competente digitale. S-au primit informatii de la organizatiile sindicale din teritoriu, cum ca profesorii sint efectiv amenintati de catre angajatii inspectoratelor scolare. Este inadmisibil ca, in loc sa se incerce, prin negocieri, rezolvarea problemelor cu care se confrunta salariatii din sistem, sa se recurga la astfel de practici", spun sindicalistii.


Situatia scolilor in care nu se fac ore, abia astazi


Oficialii Inspectoratului Scolar spun ca o situatie cu scolile la care se vor face ore vor avea abia in aceasta dimineata, dupa orele 9.00, intrucit fiecare scoala are un procent mai mic sau mai mare de dascali care vor intrerupe activitatea. "Am trimis adrese in scoli, pentru a afla care este procentul real al cadrelor didactice care fac greva. Cel mai important este ca elevilor care vor veni sa li se asigure supravegherea", a precizat inspectorul scolar general, Stan Rogoz. Astfel, unii elevi vor merge la ore, in timp ce altii au fost anuntati inca de ieri ca trebuie sa stea acasa. "A venit dirigintele in pauza mare la noi in clasa si ne-a spus sa nu venim joi la scoala. Am fost cam nemultumit deoarece am perioada de teze si trebuie sa fac mai multa recapitulare cu profesorii", a spus Tudor, elev in clasa a VII-a la o scoala din Focsani. Pina una alta, acum doua zile proba de competente digitale a decurs fara probleme, 73 dintre elevi fiind evaluati ca incepatori, 179 de nivel mediu, 185 ca avansati si 297 ca experimentati. De asemenea, ieri, alti 606 din 620 candidati inscrisi au sustinut aceasta a doua proba a examenului "maturitatii". (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.