Educație

Vinerea Patimilor

Valentin Muscă
2 apr 2010 1131 vizualizări
Este ziua in care a fost rastignit Iisus Hristos u crestinii tin post negru, iar seara in Biserici se oficiaza Prohodul Domnului

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este cunoscuta mai ales ca ziua in care are loc Prohodul Domnului. In plan religios este momentul din an cind nu se oficiaza Sfinta Liturghie, iar Biserica este pregatita special pentru slujba inmormintarii Domnului. In mod simbolic, fiecare comunitate crestina participa la inmormintarea lui Iisus Hristos, prin rememorarea ritualului inmormintarii Domnului si punerea Acestuia in Mormint, pe Sfinta Masa, dupa ce a fost, mai intii, inconjurata Biserica in procesiune cu Sfintul Epitaf. Pentru ca Vinerea Mare este considerata ziua supliciului Fiului lui Dumnezeu, in aceasta zi Biserica recomanda crestinilor care pot sa tina post negru. De aceea, in popor mai este numita si Vinerea Seaca. Evlavia si habotnicia unora a mai adaugat acestei zile anumite practici si interdictii care insa nu tin de pozitia oficiala a Sfintei Biserici si de traditiile crestine mostenite de la Sfintii Apostoli. In Vinerea Patimilor trebuie sa ne cercetam duhovnicii, sa cerem iertare celor carora le-am gresit si sa-i ajutam pe cei saraci, batrini si bolnavi. Tot in aceasta zi are loc, cu deosebire in bisericile de traditie latina, emotionanta "Via dolorosa", numita si "Drumul durerii" ori "Drumul Crucii", in amintirea drumului parcurs de Iisus Hristos, de la locul judecatii pina pe Golgota, locul rastignirii. La Ierusalim, Drumul Crucii este cel mai impresionant moment din Saptamina Patimilor, egalat doar de aparitia luminii Invierii. In Bisericile noastre Denia Prohodului este cel mai popular serviciu religios din tot anul bisericesc, adunind laolalta credinciosi de toate virstele, veniti sa-l prododeasca simbolic pe Fiul lui Dumnezeu. (Valentin MUSCA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.