Educație

Schindler din Muntii Vrancei , erou intr-o carte

Valentin Muscă
1 apr 2010 1233 vizualizări
Amintiri si ginduri pentru viitor este scrisa de Titel-Toader Chirila

Autorul monografiei "Naruja, inima Vrancei" (Ed. Terra, Focsani, 2005) a publicat la sfirsitul anului trecut o noua lucrare despre personaje din lumea de ieri si de azi a Vrancei arhaice, avindu-l in centru pe "Schindler din Muntii Vrancei", Anghel T. Anutoiu, eroul despre care Ziarul de Vrancea a relatat pe larg in numarul din 12 ianuarie 2008. "Amintiri si ginduri despre viitor" (Ed. Terra, Focsani, 2009) aduce in actualitate o perioada inca plina de confuzii din istoria Romaniei, despre care istoria oficiala ezita sa se pronunte si anume pozitia Romaniei fata de evrei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ignorat in propria tara, aproape necunoscut nici de cei care ar fi trebuit sa-l cunoasca, vrinceanul Anutoiu a fost declarat de statul Israel "Drept intre popoare" pentru curajul sau de a salva mai multi evrei in acele vremuri tulburi. Numele sau se afla la loc de cinste, primul pe lista numelor romanilor, la Yad Vashem "" memorialul victimelor Holocaustului din Ierusalim. Pentru ca ororile trecutului sa nu se mai repete este necesar ca generatiile nascute dupa aceste grozavii sa le cunoasca. Daca nu o pot face din manualele alternative care au desfigurat invatamintul romanesc, atunci pot recurge la lucrari de genul celei scrise de Titel-Toader Chrila, presedintele Societatii Culturale Vrancea Naruja, un pasionat al locurilor unde s-a nascut. Nu este o lucrare scrisa de un savant, ci este o carte iesita din suflet si trebuie primita ca atare. Scopul lucrarii este de a face cunoscut la citi mai multi contemporani ca undeva in inima Vrancei arhaice a trait pina in 2003 unul din cele mai importante personaje care au facut istorie in veacul care a trecut. "Aminitiri si ginduri despre viitor" este o lucrare de popularizare a celor care au salvat onoarea Romaniei atunci cind, oficial, statul roman a pactizat cu diavolul. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 6 ore, 39 minute, 24 secunde
Felicitari domnului Chirila! sarbatori fericite!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.