Educație

Descentralizarea va rade multe scaune de directori de scoli

Camelia Stănilă
21 oct 2005 846 vizualizări
Doar 134 de unitati scolare vor ramine cu personalitate juridica, fapt pentru care multi dintre directorii numiti cu delegatie nu au mai fost chemati la concurs. Astfel, in acest an au fost declarate vacante doar 52 de posturi

Descentralizarea invatamintului, preconizata a intra in vigoare de la inceputul anul scolar 2006-2007, va "rade" numeroase functii de conducere din scoli. Chiar si in acest an, oficialii din invatamint au scos la concurs mult mai putine posturi in unitatile de invatamint, tocmai in idea ca multe vor ramine fara personalitate juridica si, in consecinta, fara director. La ultima sedinta cu managerii scolilor, oficialii ISJ au precizat ca doar aproximativ 134 de unitati scolare vor mai avea personalitate juridica (scoli cu peste 200 de elevi si gradinite cu peste 100 de prescolari), iar la acestea vor fi arondate 492 de sectii. Pentru concursul din 21-25 noiembrie au fost declarate doar 52 de posturi vacante, in scolile conduse pina acum de directori numiti cu delegatie sau acolo unde mandatele managerilor au expirat. "Am mers pe noua structura. In conditiile in care doar unele scoli vor avea personalitate juridica, nu avea rost sa scoatem anumite posturi la concurs, doar pentru un an. Acolo vom pastra directorii cu delegatie", ne-a spus inspectorul general adjunct Mihai Ladaru. Inspectoratul Scolar a mai afisat ieri metodologia de concurs, criteriile de evaluare a profesorilor, precum si un model de CV european, pentru cei care doresc sa-si depuna candidatura pentru sefia unitatilor de invatamint. Printre posturile scoase la concurs, 36 sint in scoli cu clasele I- VIII din mediul rural. In fruntea listei se afla insa si posturile de director la Liceul Pedagogic, Grupul Scolar de Transporturi Auto si Grupul Scolar Vidra. De asemenea, la concurs au fost scoase si posturile de adjuncti la Scoala "Stefan cel Mare", "Nicolae Iorga" si Scoala nr. 3, la Colegiul National Unirea, Grupul Scolar de Electrotehnica, Liceul "Botta"Adjud si Liceul Teoretic Odobesti. La concurs se pot inscrie cadre didactice cu cel putin gradul II, care dovedesc calitati profe sionale, manageriale si morale, reflectate prin calificativul "bine" sau "foarte bine" in ultimii 3 ani si care nu au fost sanctionate disciplinar in anul scolar curent. De asemenea, directorii trebuie sa stie o limba straina si sa dovedeasca abilitati in lucrul cu calculatorul. Chiar si in situatia in care s-au scos mult mai putine posturi la concurs, oficialii din invatamint nu se asteapta la un numar foarte mare de candidati, mai ales in mediul rural, unde profesorii nu se inghesuie sa-si asume o astfel de responsabilitate. Astfel, daca nu vor exista suficienti candidati, scolile vor trebui conduse tot de directori numiti cu delegatie, pina la organizarea concursului din primavara anului viitor.



Directorul de la Pedagogic nu va putea candida


Tudor Gogancea, actualul director al Liceului Pedagogic "Spiru Haret", aflat pe post cu delegatie, nu va putea candida pentru sefia institutiei la concursul din noiembrie, datorita unei sanctiuni primite din partea Inspectoratului Scolar. Atit Tudor Gogancea, cit si fostul director Dumitru Sandulachi, au primit observatie scrisa, pentru nerespectarea legislatiei in privinta transferului unui elev din orasul Fagaras. Acesta a fost trecut in catalog, la clasa unde Tudor Gogancea era diriginte, fara a fi sustinut si promovat un examen de diferenta la limba latina. Sanctiunea primita atit de fostul, cit si de actualul director a venit dupa ce secretara liceului, Paula Roscan, a trimis o sesizare scrisa la Ministerul Educatiei.

Inspectoratul Scolar mai efectuase un control viz ind aceasta neregula, in urma caruia se propusese sanctionarea disciplinara a celor doi, insa conducerea ISJ a "uitat" sa ia masuri. "Trecuse 30 de zile de la control si am considerat ca sanctiunea s-a prescris. Am luat vina asupra mea", se scuza inspectorul general Danut Popoiu. Insa, la ultima verificare a Ministerului Educatiei, conducerii ISJ i s-a recomandat refacerea controlului de la Pedagogic, in urma caruia au venit si sanctiuni. Cu aceasta ocazie, Inspectoratul Scolar a refacut si controlul la Naruja, unde doi supraveghetori de la testele nationale au eliminat nejustificat doua eleve din examen. "Cei doi supraveghetori, invatatorii Doru Tumorica si Culai Maciuca, au primit avertisment", a precizat Popoiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.