Educație

Intram in Saptamina Patimilor

Valentin Muscă
29 mar 2010 833 vizualizări
Crestinii incep astazi cea mai emotionanta perioada liturgica din anul calendaristic bisericesc.

Intrarea in Ierusalim L-a adus pe IIsus Hristos in fata ultimei etape din viata terestra, pe care noi, crestinii, o comemoram de doua milenii si pe care o numim "Saptamina Patimilor". De la bucuria Intrarii in Ierusalim, la rastignirea pe Cruce din Vinerea Mare, nu vor trece decit citeva zile. Aceste zile sint retraite in aceasta saptamina de credinciosi, care incearca sa mearga simbolic, pe urmele ultimilor pasi ai Fiului lui Dumnezeu. Perioada de post si rugaciune, Saptamina Patimilor se caracterizeaza prin popularele denii, care au loc seara, la biserica. De luni pina simbata, fiecare zi a Saptaminii Mari are o semnificatie deosebita, iar din Joia Mare, cu Denia celor 12 Evanghelii, slujitorii Bisericii oficiaza cele mai emotionante servicii religioase din intreg anul bisericesc. Cele 12 evanghelii amintesc credinciosilor ultimele evenimente din viata lui Iisus Hristos, din Joia Mare, care au culminat cu Cina cea de Taina, cind Iisus a instituit Sfinta Euharistie, nucleul Sfintei Liturghii de astazi. A doua zi, in Vinerea Mare, participam la Prohodul Domnului, adica la slujba de inmormintare a Fiului lui Dumnezeu, nascut dupa om din Fecioara Maria. Saptamina Patimilor se incheie cu slujba Invierii Domnului, iar din Duminica Invierii se intra in Saptamina Luminata. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.