Educație

Chirita si ceilalti , umor moldovenesc suta la suta

Ciprian Fânaru
25 mar 2010 2042 vizualizări
Teatrul National Vasile Alecsandri a venit la Focsani cu un monolog comic, care a produs hohote sanatoase de ris in sala Teatrului

Scena Teatrului "Mr. Gh. Pastia" a gazduit in cea de-a treia seara a Galelor Teatrale Focsanene o comedie"¦ cu cintece, dupa ce piesa programata pentru aseara, "Quartet", a fost schimbata in ultimul moment. "Chirita si ceilalti", dupa "cinticelele comice ale lui Vasile Alecsandri" a fost un spectacol, de fapt o reprezentatie a unui "one man show", Petru Ciubotaru, in regia lui Ovidiu Lazar. Chirita in voiaj,, Paraponisitul, Clevetici ultra-demagogul, Sandu Napoila ultra-retrogradul, Gura-casca, omul politic si Barbu Lautarul, toate au avut doza lor de traditionalism si actualitate in acest spectacol care a durat o ora si 15 minute. Efortul si indrazneala actorului Petru Ciubotaru de a trece in acelasi spectacol prin sase personaje au fost rasplatite cu aplauze de o sala plina ceva mai mult de jumatate. Spectatorii au ris cu pofta de aventura de la Paris si comicul de limbaj etalat de coana Chirita, de Nae Postoleanu, batrinul care vrea sa se angajeze si chiar de Barbu Lautarul.

"Dulsili grai moldovinesc" a insufletit chipurile luate de neobositul artist al Teatrului iesean "Vasile Alecsandri", care a dovedit verva si talent muzical. Stingaciile soldatului luat la oaste, chinuit de instructie si care rememoreaza clipele petrecute cu Mariuca, ibovnica din sat, batrinul care ironizeaza partidele politice si intreaba retoric "unde ajungem" sint alte fatete ale metamorfozei lui Petru Ciubotaru in rol multiplu. Barbu, starostele lautarilor de odinioara, a deplins vremurile cind li se adresa boierilor cu apelativul "vere" si cum le cinta acestora"Parca-i pasa din Rusciuc cind bea cafea si ciubuc". Spatiul sonor a fost asigurat de Radu Stefan, publicul delectindu-se cu personajele iesite din lada lui Vasile Alecsandri, gasita la Mircesti, interludiile filmate la casa acestuia fiind parte integranta din piesa-monolog. Insasi ideea acestui spectacol a venit de la cutia "Pandorei" sau lada de zestre, sau oricum vor categoriile de public sa o numeasca. Astazi, de la ora 11.00, Teatrul Municipal va prezenta piesa "Rapirea", adaptare dupa Ion Lucian. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.