Educație

Musulmanii din Focsani tin Ramadamul

Iulia Crețu
19 oct 2005 4932 vizualizări
Peste 100 de arabi si turci din Vrancea tin post negru in fiecare zi. Musulmanii din Focsani simt lipsa unui loc de rugaciune. Pentru a se ruga intr-o moschee, musulmanii trebuie sa mearga la Braila

Musulmanii din care traiesc in Vrancea, desi s-au casatorit cu femei crestine, incearca sa pastreze si departe de patrie obiceiurile religioase. Acest lucru se intimpla si in timpul Ramadamului, majoritatea arabilor si turcilor de la noi incercind sa respecte regulile propovaduite de profetul Mohamed. Pe 5 octombrie a inceput Ramadamul, restrictiile la mincare si bautura durind pe parcursul a 29 de zile. Postul se aseamana cu cel al crestinilor ortodocsi, musulmanii trebuind ca in aceasta perioada sa fie mai buni, sa faca pomeni si sa se roage la Alah. Musulmanii din Focsani nu au o moschee unde sa se roage, un comerciant turc avind in intentie ca in cadrul depozitului pe care il are sa amenajeze un loc de rugaciune pentru toti musulmanii din oras. Pina atunci insa, cei mai credinciosi merg la moschea din Braila. "Postul de Ramadam dureaza o luna de zile. Ziua de post incepe cu doua ore inainte de rasaritul soarelui si nu ai voie sa maninci pina la apus. Dupa aceea poti minca ce vrei. Numele de Ramadam inseamna octombrie. In aceasta perioada trebuie sa faci pomeni si sa te rogi. Daca nu maninci, iti dai seama cum este sa nu ai nimic de mincare si stii cum simt cei nevoiasi. Tin post, insa nu chiar strict. Este mai usor in Turcia, unde toata lumea tine. Aici este putin mai greu", ne-a spus Kadir Guzel, om de afaceri turc stabilit de ani buni in Focsani. Musulmanii spun ca perioada de post este benefica si pentru sanatatea omului, dar si pentru descoperirea si cultivarea sentimentul de bunatate si umanitate. Chiar daca Ramadamul este un obicei cu reguli destul de drastice, dupa post, musulmanii vor celebra "Sarbatoarea de dupa Ramadam", cind vor trebui sa se impace cu toata lumea, sa-i viziteze pe cei in virsta dar si sa manince ce le pofteste inima. "Este mai greu de tinut acest post, la mine este problema cafelei. Dupa Ramadam este o sarbatoare cind servim dulciuri, bomboane. La aceasta sarbatoare nu ai voie sa fii certat cu nimeni, daca esti, trebuie sa te impaci. O regula a acestui obicei este aceea de a da de pomana in functie de banii pe care ii are fiecare. In Focsani sint peste 100 de musulmani. Nu avem moschee, dar rugaciunea se poate face si acasa", ne-a spus un alt musulman, Eyup Bozkus, proprietarul fast-food-lui "Dogan" din Focsani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.