Educație

Legea Educatiei schimba iar invatamintul din temelii

Iulia Nicolaie
18 mar 2010 590 vizualizări
Proiectul Legii Educatiei nationale a primit ieri unda verde de la Guvern u de departe, cele mai multe schimbari se fac la evaluarea elevilor u in plus, gimnaziul se prelungeste pina in clasa a IX-a, iar parintii ar putea plati amenda daca au un urmas chiulangiu u oficialii ISJ au aflat din presa ca legea a trecut de Guvern si n-au apucat sa se documenteze

Noua Lege a Educatiei a primit ieri unda verde de la Guvern, fiind discutata intr-o prima lectura si avizata, intrind apoi in dezbatere pentru urmatoarele 30 de zile. La final, dupa colectarea tuturor propunerilor, proiectul va fi dezbatut din nou in Guvern in vederea aprobarii finale, dupa cum a anuntat premierul Emil Boc. Desi s-a speculat ca dezbaterea publica ar fi pe o perioada de doua saptamini, pe site-ul Ministerului Educatiei se arata clar ca proiectul va fi supus dezbaterii publice timp de o luna. Proiectul de lege, care se bazeaza pe principiile strategiei nationale in domeniul educatiei, modifica fundamental invatamintul, tot sistemul suferind schimbari. Spre exemplu, gimnaziul se va prelungi si in clasa a IX-a, in timp ce liceul va fi de doar trei ani. De departe, cele mai multe schimbari s-au facut in ceea ce priveste evaluarea. Inca de la clasa pregatitoare, micutii vor fi evaluati in baza unei metodologii validata stiintific, care urmareste competentele cognitive, emotionale si sociale ale copilului. Nici nu trec doi ani, ca micutul este din nou evaluat. "La finalul clasei a II-a, fiecare scoala, in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei, organizeaza si realizeaza evaluarea achizitiilor fundamentale: scris-citit si matematica. Rezultatele evaluarilor sint folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de invatare ale elevilor. Rezultatele se comunica parintilor si constituie documente din Portofoliul educational al elevului", se arata in proiect. O noutate absoluta, de care nu s-a prea vorbit pina acum, este insa examenul prin care trebuie sa treaca elevii din clasa a VI-a, cind acestia vor avea in fata doua probe trans-curriculare si anume limba si comunicare, matematica si stiinte. Rezultatele vor fi folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de invatare si pentru orientarea catre un anumit tip de liceu.


Evaluarea din clasa a VIII-a se muta in clasa a IX-a


Avind in vedere ca ciclul gimnazial se va prelungi pina in clasa a IX-a, la finalul acestei clase se va realiza o evaluare nationala obligatorie a tuturor elevilor, care va avea o proba de competente in limba materna si intr-o limba de circulatie internationala, o proba de evaluare a competentelor la matematica si stiinte, o proba de avaluare a competentelor digitale, in timp ce alte competente cheie vor fi evaluate de catre diriginte, consilieri scolari si colectivul de profesori de la clasa. Si aceste rezultate se vor inscrie in Portofoliul educational al elevului. Si examenul de bacalaureat sufera schimbari, avind doar doua probe scrise. Prima va fi cea de comunicare in limba romana si intr-o limba straina, iar a doua, in functie de profil, va fi un test la matematica si alte stiinte.


"Invatamintul romanesc e un experiment"


Sindicalistii vrinceni privesc cu scepticism schimbarile din invatamint si spun ca sint putine sanse ca sistemul sa functioneze, atit timp cit nu s-au facut studii pentru a vedea daca are aplicabilitate. "Nimeni nu s-a gindit la o analiza a aplicarii acestei legi, la identificarea riscurilor, stabilirea resurselor, bugetul pe costuri reale si elaborarea unui plan de monitorizare, sau daca s-a facut mai inainte un studiu referitor la aplicabilitatea legii. Am inteles ca o sa dispara denumirea de invatator si educatoare din invatamint si ca pentru a te numi profesor trebuie sa ai sase ani de specializare. Acesta este un lucru benefic, insa orice masura trebuie introdusa gradual. Invatamintul romanesc e un experiment, cu fiecare ministru aflat la guvernare", a subliniat liderul filialei FEN Vrancea, Paulina Roscan, care a reamintit de riscul ca legea sa fie schimbata de fiecare data cind se schimba guvernarea.


La ISJ nu s-a citit Legea Educatiei


Reprezentantii Inspectoratului Scolar au aflat din presa ca Legea Educatiei a trecut de Guvern si ca a intrat in dezbatere publica, lucru din cauza caruia nu au reusit sa se documenteze suficient pentru a da declaratii cu privire la efectele acestor schimbari. In plus, inspectorul scolar general, Iordache Bostan, se afla momentan in spital. Printre schimbarile prevazute in Legea Educatiei se numara introducerea clasei pregatitoare la invatamintul primar, dar si faptul ca invatatorii si educatoarele vor avea titulatura de profesori, dupa 6 ani de specializare. De asemenea, daca elevul lipseste de la scoala, parintii ar putea sa plateasca amenzi de pina la 5.000 de lei sau chiar sa munceasca in folosul comunitatii. Interesant este ca ministrul Daniel Funeriu doreste sa infiinteze o televiziune si un post de radio, dedicate in exclusivitate educatiei. Proiectul de lege propus de Funeriu, care vine dupa alte proiecte propuse de fostii ministri Cristian Adomnitei si Ecaterina Andronescu, preia elemente din sistemul de invatamint finlandez, considerat unul dintre cele mai bune din Europa. Vom reveni cu amanunte din noul proiect de lege pe parcursul saptaminii viitoare. (Iulia NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.