Educație

Gheorghe Neagu si Aventurile unui Kakanez in Pokerania

Valentin Muscă
8 mar 2010 1352 vizualizări
Orice asemanare intre Pokerania si Vrancea este intimplatoare , ne-a spus scriitorul Gheorghe Neagu

Pseudonuvela scriitorului vrincean Gheorghe Neagu este cea mai sarcastica descriere a "Provinciei europene Vrancea". Gindita pe vremea cind era director la Caminul Atelier din Odobesti, pseudonuvela a fost publicata in volumul "Aesopice" (Ed. Zedax, Focsani, 2005). Mai putin cunoscuta de cititori, din cauza lipsei de distributie a productiei culturale locale, pseudonuvela "Aventurile unui Kakanez in Pokerania" este, de departe, cea mai caustica prezentare a vietii publice din Pokerania, prin aventurile unui simpatic locuitor al Kakaniei, care petrece ceva timp in lumea prolixa a pokeranezilor. Nu vom descrie aventurile kakanezului, dar vom enumera citeva din personajele pseudonuvelei, pe care le vedem astazi in fruntea institutiilor deconcentrate din Pokerania. Orice asemanare cu Vrancea este intimplatoare, dar titlurile conducatorilor institutiilor zugravite de Gh. Neagu descriu cum nu se poate mai plastic goliciunea lor. Cum politica a devenit religie de stat si nu poti ocupa o functie publica decit daca intri in aceasta religie atee, cu toate confesiunile ei, social-democrate, democrat-liberale si liberale, Pokerania este in pseudonuvela lui Gh. Neagu o Republica Theocrata, in care seful statului este "Patronarhul" si administreaza tara aidoma unui episcop dictator, de genul celui de la Buzau. Seful justitiei din Pokerania (adica tara unde functiile se cistiga sau se pierd, noaptea, la Poker) este "Beliviu", functionarii publici sint numiti "Dormitori", politistii sint "Prolixstii", inaltii demnitari sint "Sinistrii", "Quintarii", "Ligatorii", "Draconii" si "Cacealmarii", iar avocatii poarta numele de "Jurastrimb". Din Pokerania mai fac parte citeva tinuturi cu nume "legendare" - "Barbutania" si "Riscania - tinuturi locuite de politicieni de rangul 2 si 3, adica din categoria celor care joaca risca si barbut si nu pricep Pokerul. Pentru ca o tara nu este independenta daca nu "bate" moneda, pokeranezii au si ei moneda lor "" "pokerninul". Cititi aceasta pseudonuvela si veti aveti impresia ca lecturati o cronica a "Provinciei europene Vrancea", unde pokeranezii convietuiesc alaturi de barbutanezi, riscanezi si kakanezi, iar vara merg, cu mic cu mare, la scaldat in Kakaina! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.