Educație

Pictorul de la Bizighesti, prieten cu Toma Caragiu si Sabin Balasa

Daniel Garleanu
1 mar 2010 3446 vizualizări
Artistul plastic Leonard Slavu spune ca a pictat in timpul vietii mai bine de 600 de tablouri u culorile si pensula le-a descoperit la 7 ani, dupa care a urmat Facultatea de Arte Plastice u Dormeam in Gara de Nord la inceput , povesteste artistul in virsta de 85 de ani, care a devenit prieten cu renumitul actor Toma Caragiu si cu celebrul pictor Sabin Balasa u de ziua aniversara, pe 8 martie, Leonard Slavu vrea sa organizeze un vernisaj la Focsani

Regretatii Toma Caragiu si Sabin Balasa au lasat in urma un bun prieten, un vrincean caruia pictura i-a adus numai bucurii. Leonard Slavu, in virsta de 85 de ani, se poate lauda ca in tinerete a fost coleg de camera cu actorul Toma Caragiu si prieten cu pictorul Sabin Balasa. Artist plastic la rindul sau, Leonard Slavu spune ca bucuria de a colora pinza a descoperit-o la 7 ani, cind nu avea nici pensule si nici culori. "Eram 10 copii la parinti. Faceam culori din ulei si praf colorat pentru ca nu vazusem niciodata acuarele. Pensulele le faceam din bidinele", ne-a spus pictorul nascut la Garoafa. Cea mai mare parte a vietii a petrecut-o in Bucuresti, unde a urmat Facultatea de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu". Pentru viitorul pictor, Gara de Nord a tinut o vreme loc de dormitor. "Dormeam in gara si veneau cu curatenia si ma trezeau ca sa spele...", povesteste pictorul. Anii facutatii i-au adus un pat si un covor persan, o premiera pentru cel ce avea sa devina coleg de camera cu regretatul actor Toma Caragiu. "Actorii cautau sa stea in camera cu un pictor pentru ca ei mai faceau vocalize si pictorii stateau linistiti acolo si lucrau. Toma Cragiu a dormit in camera cu mine cind eram studenti. Lor le placea pentru ca nu ii deranja nimeni", povesteste pictorul. De altfel, marelui actor i-a pictat si un tablou, in amintirea prieteniei ce i-a legat.


"Sint un om activ"


Un alt mare artist de care l-a legat o strinsa prietenie este regretatul pictor Sabin Balasa. Despre acesta are, la fel, doar cuvinte de lauda, iar trecerea acestuia in lumea celor drepti parca il cutremura. "Am fost bun prieten cu Sabin Balasa, dar la un moment dat a plecat si a gasit o alta lume a lui. Mergea pe niste vise"¦", pevesteste pictorul vrincean. La resedinta de la Bizighesti, pictorul Slavu spune ca poate sta si lucra in voie. Artistul are preocupari complexe. "Sint un om activ, nu stau numai in fata sevaletului ca un bosorog. Am facut si schi aici in gradina", s-a laudat Slavu. Sotia a pierdut-o in urma cu un an, iar amintirea celei pe care a ales-o in tinerete ii "fura" o lacrima in coltul ochilor. Batrinelul are sperante mari de viitor. Nascut in urma cu 85 de ani, intr-o zi de 8 martie, a planificat ca in acest an sa organizeze o expozitie chiar de Ziua Femeii si aniversarea a 86 de primaveri la Focsani. "Pe 8 martie vreau sa fac vernisajul expozitiei la Focsani. Pe mine ma inspira natura. Adevarata pictura ramine cea realista, moderna prin culoare. Am pictat peste 600 de tablori ", spune artistul care recunoaste ca nu a cistigat foarte mult din "vinzarea artei". Un tablou semnat Slavu costa cel putin 200 de lei, iar cel mai scump poate ajunge si la 2.000 de lei.

Cind o pictura costa un "kil de carne"

Artistul spune ca in tinerete a vindut tablouri si pentru o piine, un kilogram de tuica sau o gaina. "Am dat lucrare si pentru un kil de carne cind eram in strimtoare. Veneau la mine cu cite un kil de tuica, dar am spus stop dupa prima expozitie. Nu am clienti care sa vina la atelier, numai la expozitii mai vind 2-3 lucrari", spune pictorul. Artistul se plinge ca din pensia de 1.600 de lei abia isi poate procura materialele. "Nu se poate cistiga din pictura. La un moment dat m-am si angajat in invatamint. Au fost zile cind nu aveam bani de piine", recunoaste artistul Leonard Slavu. Casa in care locuieste a fost construita numai de el, dupa ce s-a intors din capitala. La etaj, si-a amenajat un atelier in care domneste, cum era de asteptat de la un artist care se respecta, dezordinea. "In atelierul meu stau linistit si lucrez", spune acesta. Prietenii de odinioara, daca mai exista, sint imprastiati prin tara sau sint in imposibilitatea de a mai ajunge la artist. Singuratatea il ajuta sa isi conceapa lucrarile in liniste si sa rememoreze firul vietii. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 19 ore, 13 minute
BRAVOOOOOOOOOOOOO!UN OM DE MARE VALOARE. CU RESPECT FAM SANDULACHE
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.