Educație

Scolile din Tipau si Plopu, inchise din cauza lipsei elevilor

Iulia Crețu
12 oct 2005 1056 vizualizări
25 de scoli de la sate urmeaza a fi finalizate pina la iarna. La trei unitati lucrarile de reabilitare au inceput tirziu pentru ca drumurile au fost stricate. Din cauza lipsei elevilor, doua scoli si-au inchis portile

Populatia scolara din mediul rural este in continua scadere, acest fenomen vazindu-se cel mai bine la scolile cu ciclu primar din satele Tipau si Plopu. Cu toate ca cele doua unitati scolare au intrat pe lista scolilor din chirpici care vor fi reabilitate, autoritatile din invatamint au hotarit ca refacerea lor sa fie stagnata. Cauza principala a acestei masuri este faptul ca, in ultimii ani, numarul elevilor care frecventau cele doua unitati scolare a scazut semnificativ. Oficialii scolari au luat hotarirea ca cele doua scoli sa nu mai fie reconstruite, putinii copii din zona alegind sa mearga la cursuri la scolile din satele din apropiere. "Scolile de la Tipau si Plopu nu se mai fac din cauza populatiei scolare in scadere", a spus Maria Zgabirdici, purtatorul de cuvint al ISJ. Desi aceste unitati de invatamint si-au inchis definitiv portile, alte 25 de scoli urmeaza a fi reabilitate si date spre uzul scolarilor si cadrelor didactice pina la sfirsitul anului. Momentan, acestea sint in diferite stadii de reconstructie, sase dintre ele, la care lucrarile sint in faza finala, urmind a fi predate pina pe 20 octombrie. "Din cele 25 de scoli, sase se afla intr-un stadiu avansat al lucrarilor, acum lucrindu-se la utilitati. Scolile de la Calimaneasa, Costisa, Galbeni, Coroteni, Bicestii de Sus si Placinteni urmeaza a fi predate pina pe 20 octombrie. Unitatile scolare de la Sirbi, Dealul Cucului, Podul Lacului, Bordesti, Dumitresti Fata, Covragu si Argea, unde se lucreaza la finisaje, vor fi terminate pina pe 6 noiembrie", a mai declarat Maria Zgabirdici, purtatorul de cuvint al ISJ Vrancea. Alte unitati scolare vor fi finalizate mai tirziu pentru ca lucrarile de reabilitare au inceput tirziu din cauza infrastructurii impracticabile. Drumurile distruse de inundatii si viiturile puternice au influentat si ritmul construirii noilor locatii. Astfel, desi anul scolar a inceput de o luna de zile, multi invatacei isi desfasoara activitatea in amplasamente nu tocmai conforme cu statutul unei scoli. La scolile din Mahriu, Tiritu si Rachitasu procesul de reconstructie este aminat pentru ca materialele de constructie nu au putut fi aduse in zona. O alta cauza pentru intirzierea lucrarilor este si lipsa unui amplasament nou oferit de primariile locale. "La unele unitati scolare se mai lucreaza la infrastructura si suprastructura, iar la trei scoli, la Mahriu, Tiritu si Rachitasu nu s-au inceput inca lucrarile din cauza drumurilor impracticabile. Nu s-au putut aduce materialele de constructie, dar o vina o poarta si primarii care nu au pus la dispozitie un nou amplasament. Pina la definitivarea noilor sedii, elevii invata in locatiile puse la dispozitie de primarii", a mai spus Maria Zgabirdici.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.