Educație

Lectia de democratie de la Colegiul Unirea

Daniel Garleanu
27 feb 2010 926 vizualizări
«Democratia este o stare de spirit», le-a definit pe scurt tinerilor sistemul in care traim politologul Cristian Pirvulescu

Prima lectie despre democratie din cele 10 care vor fi organizate in toata tara s-a tinut ieri la Colegiul National "Unirea" Focsani. "Profesorul" intilnirii a fost presedintele Asociatiei Pro Democratia (APD), politologul Cristian Pirvulescu. Dezbaterea pe tema "La ce foloseste democratia?" i-a antrenat pe liceeni si fiecare a avut ocazia sa intervina cu intrebari si discutii libere. In preambulul discutiei, liceenii au vizionat o proiectie de aproape 20 de minute din filmul "Ghici cine vine diseara la cina?" in urma careia au inteles ce inseamna discriminarea. Pe parcursul discutiilor s-au tratat puncte nevralgice, precum rolul minoritatilor in democratie, nivelul de cultura si influenta acesteia in societate, dar si nevoia de egalitate de sanse. "Democratia este o stare de spirit, este rezultatul unor negocieri si compromisuri si nu al unui concurs de forte", a definit, printre altele, Cristian Pirvulescu forma de organizare si conducere actuala. Cele mai bune interventii au fost din partea a trei liceeni, Ioana Alexandru, Alexandru Fotia si Alexandru Anca, elevi care au fost premiati cu o deplasare la Parlamentul Romaniei, unde va avea loc o dezbatere. Programul de conferinte se desfasoara cu sustinerea APD si finantarea Fundatiei Germane "Hanns Seidel" in Romania si are ca grup tinta 500 de tineri intre 16 si 19 ani, la nivel national. Intilnirile sint interactive, atrenind tinerii in exercitii reale de gindire. Timp de un an de zile, APD va trece prin 10 orase, unde va incerca sa inoculeze tinerilor o idee cit mai clara si mai corecta despre democratie prin conferintele "Despre buna folosire a democratiei". Proiectul are ca grup tinta 500 de elevi, din care 100 vor participa la Parlamentul Tinerilor. Liceenii vrinceni au tratat cu interes intilnirea si au considerat-o ca fiind o initiativa educativa benefica pentru formarea lor ulterioara. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.