Educație

Ioan si Gherman, fondatorii monahismului Occidental

Valentin Muscă
27 feb 2010 574 vizualizări
Cu un mileniu inaintea formarii statelor feudale romanesti, in a doua parte a secolului al IV-lea, doi calugari din partile actualei Dobroge au plecat la Roma si au pus bazele monahismului Occidental.

Numele acestora este Ioan Casian si Gherman, protoromani nascuti in jurul anului 365 si educati in spiritul cultural religios greco-bizantin, intr-o epoca in care teritoriile de la nord de Dunare trecusera in sfera de influenta a Imperiului Roman de Rasarit. Pentru noi, romanii, pomenirea acestor sfinti care au fost la un moment dat liantul dintre cultura religioasa rasariteana si cea occidentala demonstreaza continuitatea populatiilor daco-romane in spatiul dintre Dunare si mare si mai arata gradul de educatie al locuitorilor acestor cetati de pe Dunare. In plus, cei doi tineri nonconformisti, plecati sa descopere lumea, la un moment dat au intrat in monahism, devenind discipolii celui mai mare orator al timpului, Ioan Gura de Aur. Inarmati cu scrierile parintilor greci acestia se stabilesc in Occident si fondeaza primele manastiri occidentale dupa model grec. Pentru contributia lor la dezvoltarea monahismului si culturii apusene, Ioan Casian si Gherman fac parte de sute de ani din galeria marilor personalitati ale Bisericii din Vest. La noi, popor mai putin inclinat sa ne respectam valorile, abia in 1992 Biserica i-a trecut in rindul sfintilor, dar le-a dat ca zi de pomenire 29 februarie"¦, adica o data la 4 ani! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.