Educație

Miercurea cenusii

Valentin Muscă
17 feb 2010 1200 vizualizări
Credinciosii romano-catolici vor intra astazi in Postul Pastelui. Debutul lungului drum al calvarului spre lumina Invierii este precedat de un ritual particular numit Miercurea cenusii , cind crestinilor catolici li se toarna pe crestet cenusa din florile arse de la Floriile anului trecut.

Un ritual simbolic dintr-un anumit punct de vedere, o trecere de la lumea carnavalului multicolor, la vesmintul sumbru al postului. "In miercurea cenusii sintem invitati sa acceptam punerea cenusii pe capetele noastre, recunoscind ca sintem pacatosi, iar Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului. Primind cenusa pe capetele noastre recunoastem conditia noastra de oameni pacatosi", ne-a spus parintele Daniel Butacu, slujitor la parohia "Sfintii Apostoli" din Focsani. In Occident, petrecerile carnavalesti se incheie in "Martea grasa", cind are loc ultima masa copioasa inaintea Postului. Miercurea cenusii deschide Postul Pastelui si este prima treapta din asceza crestina, care culmineaza cu Vinerea Patimilor. In acelasi timp, cenusa presarata peste crestetul crestinului este si simbolul pocaintei, simbol mostenit din traditia evreiasca unde, in timpul postului, se turna cenusa pe cap, semn de umilinta, de respect fata de Creator si de asumare a starii umane. Credinciosii catolici din Focsani sint invitati sa participe la biserica "Sfintii Apostoli" la toate serviciile religioase care se vor desfasura pe parcusul Marelui Post. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.