Educație

Chiril si Metodie, patronii Europei

Valentin Muscă
13 feb 2010 913 vizualizări
Credinciosii catolici ii pomenesc in duminica dinaintea inceputului Postului Mare pe sfintii Chiril si Metodie.

Acesti doi sfinti greci, originari din Tesalonic, au inventat in secolul IX alfabetul cunoscut sub numele de alfabetul "chirilic". Pentru ca in Europa centrala slavii nu erau crestinati, Chiril si Metodie au tradus Sfinta Scriptura din greaca in noul alfabet, prin intermediul caruia aceasta a ajuns sa fie inteleasa de populatia slava din zona Moraviei. Pentru acest motiv au fost numiti Apostolii Moraviei, iar alfabetul chirilic s-a extins in toata Europa de Est, inclusiv in Moldova si Tara Romaneasca. Din 1980, Chiril si Metodie sint numiti patronii spirituali ai Europei pentru ca au reusit ca prin viata si activitatea lor carturareasca sa uneasca lumea Occidentala cu Orientul crestin. Pentru jumatate de mileniu, cultura religioasa din Tarile Romane s-a scris in alfabet chirilic. De ziua acestor sfinti, in lumea civilizata a Europei au loc manifestari culturale si religioase cu tenta ecumenica, intrucit cei doi sfinti simbolizeaza Europa crestina unita. La noi, in tara unde pentru jumatate de mileniu cultura scrisa s-a manifestat in alfabetul chirilic, iar 90% din milioanele de documente din Arhiva Nationala sint in chirilica, doar cei avizati isi amintesc de ziua acestor sfinti. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.