Educație

Doctorul Paul Alexandru, publicat de o revista academica

Iulia Nicolaie
11 feb 2010 5236 vizualizări
uVrinceanul a inserat in articol cuvinte care inca nu se regasesc in limba romana, insa cercetatorii lingvisti au in plan introducerea lor in dictionare u lucrarea de doctorat a lui Paul Alexandru urmeaza sa fie lansata in premiera la Focsani peste aproape doua luni

In judetul nostru, doar doua persoane se pot lauda cu una dintre cele mai rare preocupari stiintifice, antropologia. Unul dintre ei este Gheorghe Geana, originar din comuna Soveja, profesor universitar la Facultatea de Sociologie a Universitatii din Bucuresti si membru in colectivul de cercetare al Institutului de Antropologie de pe linga Academia Romana. Putini stiu insa ca si doctorul veterinar Paul Alexandru a ajuns sa iubeasca antropologia si sa-i fie recunoscute meritele dupa ce si-a lansat volumul "Ciinii fara stapin" in anul 2001. Vernisarea lucrarii a fost facuta de catre academicianul Constantin Balaceanu Stolnici, care, ulterior, a realizat si prefata tezei sale de doctorat. Dar ultima mare realizare a vrinceanului este faptul ca o revista academica a publicat unul dintre capitolele lucrarii sale de doctorat, intitulata "Cunoastere si natura umana". Este vorba despre publicatia specializata in psihiatrie, "Psihiatru.ro", din a carei echipa editoriala fac parte nume sonore ale Academiei, precum acad. prof. dr. Mircea Lazarescu si acad. prof. dr. Virgil Enatescu. In cele sapte pagini alocate in revista, Paul Alexandru trateaza "cibernoza sociala", anume perturbarea unui sistem social cu afectarea subansamblurilor de care depinde buna functionare a intregului sistem social. Daca articolul pare la prima vedere o alta lucrare stiintifica, de fapt in titlul sau s-a strecurat un cuvint care inca nu exista in limba romana, "cibernoza". "Cibernoza reprezinta o perturbare functionala a unui sistem, incepind cu afectarea subansamblului sistemului ce raspunde de buna functionare a acestuia", explica Paul Alexandru, care a mentionat ca la Institutul de Lingvistica va fi analizata propunerea de a introduce acest cuvint nou in dictionar. Pe linga "cibernoza", doctorul a mai dat nastere unor termeni precum "atacul de ordine" sau "narcisismul antroposofoid", si acestia aflati pe lista cercetatorilor lingvistici.


"Micul tratat" semnat de vrincean va fi lansat in curind


Teza de doctorat a lui Paul Alexandru, "Cunoastere si natura umana", urmeaza sa fie lansata in premiera in Vrancea, iar mai apoi la Bucuresti si Arad. Volumul de circa 650 de pagini este prefatat de academicianul Constantin Balaceanu Stolnici, care are doar cuvinte de lauda pentru studiile vrinceanului. "Personal, consider ca aceasta lucrare este utila in lumea noastra, lume in care spiritualitatea este combatuta si in care prea multi pledeaza pentru un materialism sarac si malefic", scrie Balaceanu Stolnici. Lansarea volumului se va face peste aproximativ doua luni, dupa cum promite autorul. "Lucrarea abordeaza transdisciplinar atit adevarul stiintific, cit si cel religios", spune Paul Alexandru. (Iulia NICOLAIE)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.