Educație

Atit timp cit politicul intra in invatamint, este foarte periculos

Iulia Nicolaie
6 feb 2010 1208 vizualizări
Dupa 42 de ani in invatamint, fostul inspector scolar Gheorghe Boboc sustine ca niciodata politicul nu a intervenit atit de mult in scoala u dascalul considera ca un cadru didactic adevarat trebuie sa se concentreze pe elevii sai si sa aiba o legatura cit mai buna cu parintii u Profesorii care nu stiu sa dea note, nu stiu carte , spune cel care a fost inspector de biologie timp de 14 ani

O viata de om in slujba elevului si a colegilor, imbibata cu dragoste pentru meserie si buna intelegere cu colegii. Cam asa suna traseul profesional al profesorului Gheorghe Boboc, care a stat in fruntea invatamintului vrincean, ca inspector de biologie, timp de 14 ani si a condus cu mina de fier destinele Scolii din Vizantea Razaseasca mai bine de doua decenii. Acum pensionat, dascalul vorbeste cu patos despre viata din spatele catedrei si scoala vrinceana a secolului trecut, o scoala la care elevul era in centrul atentiei si nu rafuielile politice. "In acele timpuri exista incredere in sistemul de invatamint. Aceasta incredere era determinata de dragostea lucratorului din invatamint. El determina dragostea oamenilor pentru scoala. Familia era unul dintre factorii principali cu care dascalii aveau relatii. Eu am fost director 21 de ani la Vizantea Razaseasca. Noi, dascalii, constituiam o adevarata familie, eram prieteni, iar astfel si parintii elevilor au capatat incredere in noi", a povestit profesorul, care a insuflat dorinta de reusita in viata colegilor si elevilor sai. Asa se face ca de la Vizantea Razaseasca 91 de elevi au urmat studii superioare, 10 au ajuns invatatori, trei educatoare, iar alti opt au urmat scoli postliceale sanitare in perioada in care dascalul a condus scoala, asta in conditiile in care in sat traiau putin peste 200 de familii. Cit despre lunga perioada de timp in care a fost inspector scolar, profesorul de biologie afirma ca intelegerea este cheia unui colectiv bine inchegat si a progresului educational. "Cea mai importanta era daruirea. Noi vedeam in elevi nu numai scolari, ci si copii si stiam ca ne facem responsabili de viitorul lor. Colegii mei erau si prietenii mei. Ca inspector niciodata nu m-am considerat stapin. Eu nu aveam subalterni, ci colegi", a mai spus Gheorghe Boboc.


"Nici chiar inainte de 89"â„¢ nu era asa"


Dascalul se declara indignat de modul in care sefii din fruntea invatamintului sint schimbati precum sosetele, intrucit in aceasta perioada criteriile politice sint singurele care dicteaza intr-o lume in care scoala ar trebui sa fie a elevului si nu a partidului. "Ce se intimpla acum e o batjocura, pentru ca un om trebuie schimbat atunci cind nu este competent, nu cind nu are apartenenta politica. Atit timp cit politicul intra in invatamint, este foarte periculos. Nici chiar inainte de 89 nu era asa", a comentat profesorul Boboc. In afara de intruziunea politicului in scoala, si actualul sistem de examinare a elevilor este aspru criticat de Gheorghe Boboc, acesta considerind ca pentru un dascal este esential sa stie cum sa puna notele, pentru a-i insufla elevului sau dorinta de a progresa, sau pentru a-i recunoaste meritele. "Ce se intimpla acum nu este normal. Acestea nu se numesc examene, iar profesorii care nu stiu sa dea note, nu stiu carte. Inainte, la admitere era concurenta si se dadeau examene serioase. In plus, nu se dadea nici mita", a incheiat fostul inspector, care si-a amintit de o intimplare din viata sa de scolar. Pe acea vreme, pentru a nu-i ramine copilul repetent, tatal ui prieten de-al sau a mers la scoala cu "putinica de brinza", iar directorul i-a raspuns ca daca i s-ar fi permis, l-ar fi dat cu capul de pereti. Cu siguranta, in aceste timpuri, prea putini oameni ai catedrei ar refuza "putinica" plina de euro. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739390 zile, 47 minute, 40 secunde
Asa este, Domnule Profesor Boboc,\"PROFESORUL CARE NU STIE SA DEA NOTE NU STIE CARTE\". Din pacate din ce in ce mai multi profesori nu stiu sa dea note, sau ascund sub nota mare data elevului citeste integral
, acum 739390 zile, 47 minute, 40 secunde
Suntem bucurosi, Domnule PROFESOR BOBOC ca chiar si in anii de pensie luati atitudine. Felicitari si sa aveti numai bucurii! Va asteptam pe la Scoala din Vintileasca. Ne-ar face mare placere.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.