Educație

Ministerul Mediului da in custodie bijuteriile naturale ale Vrancei

Iulia Crețu
28 ian 2010 987 vizualizări
pina la finele lunii, cei care doresc sa ia in custodie situri si arii protejate isi pot depune dosarele la Ministerul Mediului si Padurilor u printre nestematele de care se doreste a se avea grija se numara Lacul Negru de la Naruja, Magura Odobestilor, Focul Viu de la Andreiasu, Lunca Siretului sau Piriul Bozu de la Valea Sarii u acestea adapostesc numeroase specii de plante si animale protejate, padurile Vrancei fiind al doilea areal de raspindire pentru carnivorele mari u accesul pina la majoritatea ariilor protejate este protejat pentru turisti de drumurile in mare parte inaccesibile, inchise acum si de ninsorile abundente

Ministerul Mediului si Padurilor face cunoscut ca se deschide sesiunea de depunere a dosarelor pentru preluarea in custodie/ in administrare, a ariilor protejate de interes national si comunitar. In proiectul ministerial sint prinse si citeva situri si arii naturale din Vrancea, judetul nostru figurind cu 14 zone speciale protejate pentru biodiversitate. La categoria situri de importanta comunitara si a ariilor de protectie avifaunistica pentru preluarea in custodie figureaza Caldarile Zabalei, cu o suprafata de 377,7 ha, unde turistii pot admira padurile deosebite, dar si flora si fauna din zona. In custodie se da si Cascada Misina, cu o rupere de panta de 12 metri si in suprafata de 220,6 ha, dar si Lacul Negru de la Naruja, numit popular si "lacul cu plamina". De la reprezentantii Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" Focsani, cei pasionati de "bijuteriile" naturale ale Vrancei pot afla ca jumatate din suprafata acestui lac este acoperita de un strat de muschi, mult mai dezvoltat in partea sud-estica. "Inedit este faptul ca plaurul pluteste pe un strat de apa cu o grosime ce creste catre interiorul cuvetei, de la 1 m in zona malului la 3 m in zona contactului cu luciul de apa, iar in mijlocul cuvetei sa ajunga pina la 6,5 m. Fata de ceea ce se cunoaste in Romania despre mlastinile asa-numite oligogrofe, cea din cuveta Lacului Negru din Muntii Vrancei se face remarcata printr-o situatie cu totul particulara si anume intreruperea stratului intermediar de apa libera fata de stratul acoperitor apartinind muschilor, constituit din plaur, partial flotant, si din stratul bazal format din turba saprica. Aceasta situatie hidrobiologica si biologica este singulara in Romania", spune Florin Roman, de la "Focul Viu". Ministerul Mediului da in custodie si doua arii de protectie speciala avifaunistica: Lunca Siretului Inferior, cu o suprafata de 38.496,01 ha, si Magura Odobesti, cu o intindere de 12.753,03 ha. In anul trecut, Magura a fost "schingiuita" dupa ce o companie de telefonie mobila a inceput sa inghita din inaltime pentru o antena GSM. Dupa interventii ale institutiilor de mediu, constructia a fost stopata, insa dezastrul creat in urma nu a fost remediat.


Vrancea, al doilea mare "birlog" pentru populatia de ursi


Vrancea isi da in custodie si patru arii naturale protejate de interes national. Este vorba de Focul Viu de la Andreiasu de Jos (37,842 ha), Ripa Rosie "" Dealul Morii (satul Coza, comuna Tulnici), in suprafata de 56,04 ha, Rezervatia Algheanu (41,401 ha) si Piriul Bozu (satul Prisaca, comuna Valea Sarii) cu o intindere de 23,391 ha. "Importanta stiintifica consta in abundenta de mecanoglife (urme de valuri, urme de picaturi de ploaie si urme a curentilor turbizi de fund si suprafata) si a ichnoglifelor (urme de pasi de vietuitoare) apartinind la cca. 35 de specii de vertebrate si 5 de nevertebrate dintre care cele mai importante sint urmele de pasi ale pasarilor acvatice (pescarusi, rate, giste, cocostirci, cocori, sitari) si mamifere (paricopitate, feline, canine, dar, mai ales de elefanti). Aceste urme de vietuitoare dau informatii cu privire la conditiile de paleomediu : bazine lacustre putin adinci, in conditii de clima calda, bogata in precipitatii, frecventate de fauna specifica", se descrie Piriul Bozu, arie protejata, pe site-ul www.vrancea.com. ro. Vrancea "salbatica" nu exceleaza numai la peisaje deosebite si ciudatenii ale naturii. Potrivit unei statistici a Agentiei pentru Protectia Mediului din 2008, padurile judetului reprezinta al doilea areal ca densitate pentru carnivorele mari. 6,5% din populatia de ursi, 5,5% din cea de risi si 3,7% din cea de lupi traieste prin Muntii Vrancei. Dosarele pentru custodie pentru ariile protejate se depun pina pe 29 ianuarie, la sediul Ministerului Mediului si Padurilor, pe adresa: Directia Generala Protectia Naturii si Managementul Ariilor Naturale Protejate, Bld. Libertatii, Nr. 12, Sectorul 5, Bucuresti. "Siturile au fost selectate pe baza criteriilor stabilite de comun acord intre reprezentantii MMP si reprezentantii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, ai Regiei Nationale a Padurilor si ai organizatiilor neguvernamentale", se arata in informarea Ministerului Mediului. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.