Educație

Toma din Aquino, teologul etalon al Vaticanului

Valentin Muscă
28 ian 2010 840 vizualizări
Teologia sa este de sapte secole normativa pentru Biserica latina

Sfintul Toma din Aquino este teologul care a revolutionat intreaga gindire teologica Occidentala, introducind categoriile filosofiei aristoteliciene in teologia latina medievala. A fost momentul de cotitura in gindirea teologica latina si punctul de unde teologia Occidentala s-a rupt definitiv de teologia Orientala. Din clipa in care Toma din Aquino a explicat in monumentala sa Suma Theologica adevarurile divine cu ajutorul notiunilor filosofiei aristoteliciene, intreaga gindire Occidentala a intrat in epoca numita Scholastica. Viata acestui sfint de origine italiana este una care impresioneaza. Pe cit a fost de neindurator cu celelalte religii si chiar cu Biseria Greaca pe domeniul teologiei, pe atit a fost de evlavios si modest in viata de toate zilele, mai ales ca fusese nascut in familia unui conte, iar viitorul trebuia sa fie altul decit cel al manastirii. Dupa studii stralucite in filozofie, in 1244, impotriva vointei familiei, Toma din Aquino intra in Ordinul Dominican, iar de aici si pina la catedra Universitatii din Paris nu a fost decit un pas. In scurt timp, tinarul din Roccasecca ajunge cel mai faimos polemist in dezbaterile intelectuale care aveau loc pe malurile Senei, intra in slujba papei si intre 1256-1273 a scris cele mai importante lucrari din teologia apuseana, lucrari aflate in uz si astazi. A murit in ajunul sinodului unionist de la Lyon, din 1274. Inca din timpul vietii scrierile sale au fost insusite de Biserica Latina si de sapte secole, teologia Sfintului Toma din Aquino este normativa in Biserica romanio-catolica. (Valentin MUSCA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.