Educație

Cuzistii au intrat in pielea lui Cuza si Mos Ion Roata la Muzeul Unirii

Mihaela Beșleagă
25 ian 2010 1122 vizualizări
Invitatii Colegiului Al. I. Cuza au fost elevi si profesori de peste Prut, de la Liceul Cimiseni, si din Sfintu Gheorghe, de la Liceul Mihai Viteazu , cu care CNC este infratit

Momentul istoric al Unirii Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859 a fost evocat ieri de elevii Colegiului focsanean "Al. I. Cuza", care au organizat simpozionul "Focsanii si marile momente ale istoriei nationale" la Muzeul Unirii din Focsani. Inca de la ora 10.00, zeci de elevi si profesori "cuzisti", impreuna cu invitatii lor, dascali si elevi de peste Prut, de la Liceul Cimiseni din Republica Moldova, dar si de la Liceul "Mihai Vitezu" din Sfintu Gheorghe, judetul Covasna, cu care CNC s-a infratit in cadrul unui proiect, au asistat la manifestarile pregatite cu suflet de elevii vrinceni. Acestia au prezentat, prin intermediul mai multor scenete, principalele momente si personalitati istorice care au marcat Mica Unire, dar si entuziasmul cu care au primit locuitorii acestor plaiuri vestea desfiintarii granitei dintre Moldova si Muntenia. Mos Ion Roata, domnitorul Al. I. Cuza, Mihail Kogalniceanu, doamna Elena Cuza, au fost citeva dintre personalitatile interpretate cu emotie de elevii cuzisti, care isi serbeaza Colegiul in aceste zile. Cel mai emotionant moment al manifestarii a fost reprezentat de cuvintele rostite de directoarea Liceului Cimiseni din Republica Moldova, care, insotita de un grup de elevi si profesori din inima Basarabiei, a venit in vizita la Colegiul focsanean datorita unui proiect de parteneriat educational intitulat "Impreuna pe drumuri de cultura si istorie". "Ne bucuram ca astazi sintem in fata dumneavoastra, ca parte a acestui parteneriat. Am crezut ca dupa 1991 o sa fim independenti, dar nu s-a intimplat asa. Florile din podul de flori de peste Prut s-au vestejit si in loc a ramas un gard de sirma ghimpata", a spus Lidia Taranu, directoarea Liceului din Cimiseni, aplaudata de toata sala. Cu emotie in glas, au rostit multumiri si Mihaela Neagu, director adjunct la Colegiul "Cuza" si profesoara Ioana Constantinescu, inima acestui proiect. Manifestarile s-au incheiat cu inminarea de diplome pentru participantii la proiect, dar si pentru elevii-actori de la Cuza, care au intrat in pielea personajelor de epoca. La final, invitatii au primit din partea Consiliului Judetean, organizatorul simpozionului, materiale si albume despre Unirea de acum 151 de ani. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.