Educație

Preferati un olimpic nefericit sau un copil normal?

Mihaela Beșleagă
23 ian 2010 1420 vizualizări
I-a intrebat psihologul scolar Liliana Mihai pe parintii prezenti la prima sedinta organizata la Inspectoratul Scolar u Sint asa de bun, cuminte si destept, incit daca as fi mort in casa de trei zile parintii mei nu ar observa , s-a destainuit un elev psihologului u la Liceul Ioan Slavici din Panciu au loc periodic lectorate cu parintii

Parintii elevilor din tot judetul s-au intilnit ieri in premiera intr-o sedinta la Inspectoratul Scolar Judetean, cu inspectorul adjunct Maria Lupu si "generalul" Iordache Bostan in rol de diriginti. Intilnirea a fost una interactiva si animata, parintii avind ocazia de a-si spune pasurile atit pe tema educatiei, cit si in ceea ce priveste imbunatatirea dialogului familie - scoala. Liliana Mihai, psiholog titular la Scoala Generala "Duiliu Zamfirescu", si psihologul Steluta Badea au prezentat rolul parintelui in viata copilului scolar si principalele dileme cu care se confrunta acesta. "Majoritatea spunem copilului nostru: trebuie sa fii cel mai bun, sa iei numai 10 si de multe ori este o tragedie daca nu se intimpla asa. Daca noi nu sintem perfecti, nici nu putem cere copiilor nostri sa fie perfecti. Ce preferati? Un olimpic national nefericit sau un copil normal, cu toata paleta de note, fericit si indragostit de scoala?", i-a intrebat pe parintii prezenti in sala psihologul Liliana Mihai. "Un olimpic national fericit", a raspuns Maria Lupu, spre amuzamentul parintilor. Cei doi psihologi au comparat parintele cu un sculptor pentru copilul lor, care modeleaza fiecare trasatura de comportament a acestuia, dar este si un factor cheie care il ajuta sa aleaga in viata. Din experienta ca psiholog scolar, Liliana Mihai a relatat si una dintre problemele cu care se confrunta un elev olimpic, in relatia cu parintii sai. "Sint asa de bun, cuminte si destept, incit daca as fi mort in casa de trei zile parintii mei nu ar observa", s-a destainuit un copil de geniu, dar nefericit, psihologului. Alte probleme pe care le-au sesizat parintii au fost: criza adolescentului care nu mai vrea sa mearga la scoala, probleme de comunicare cu proprii copii, generate de ruptura intre generatii, dar si efectul nociv al noilor tehnologii, precum calculatorul, care poate produce alienare, la fel ca si efectul nociv al strazii.

Lectorate cu parintii, ca inainte de 1989

Inspectorul general Iordache Bostan a pus in circa scolii educarea parintilor. "Vina este a scolii, ca nu punem accent pe educarea parintilor. Exista scoli unde se tin sedinte cu parintii, unde se face educatie, vechile lectorate cu parintii pe scoala, ca inainte de 1989. Scoala e de vina, ca trebuie sa atraga parintii", a fost de parere seful scolilor vrincene. Un exemplu pozitiv in acest sens a venit de la Liceul "Ioan Slavici" din Panciu, unde de un an de zile se organizeaza sedinte cu parintii sub forma vechilor lectorate. "La inceput veneam doar eu si vicepresedintele comitetului de parinti pe scoala, si chiar daca mai avem piedici si acum, e mult mai bine, am avansat, dezbatem si probleme pe care le au parintii cu copiii lor, nu numai ce tin de educatie", a marturisit presedintele comitetului de parinti de la Liceul "Ioan Slavici". Maria Lupu a precizat ca tocmai datorita bunului dialog dintre parinti si scoala liceul din Panciu este unul dintre cele mai bine cotate din judet. Si reprezentantul parintilor de la Scoala Vintileasca a tras atentia asupra lipsei psihologului scolar la scolile din mediul rural, venind cu propunerea ca macar o data pe trimestru sa ajunga aici si un psiholog pentru a vorbi cu elevii. La finalul intilnirii s-a constituit consiliul director al parintilor pe judet. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 7 ore, 19 minute, 52 secunde
Ce fel de psihologi vreti pentru copiii dv.? Din cei care au terminat la marile universitati din tara sau cei care au terminat la Spiri Haret si au facut cursuri sambata si duminica?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.