Educație

Unirea Mica, lectie la Muzeul Unirii

Silvia Vrînceanu Nichita
15 ian 2010 907 vizualizări
La Focsani, pe 24 ianuarie, sint asteptati si 20 de elevi basarabeni

Muzeul Vrancei se pregateste si anul acesta sa marcheze cum se cuvine Unirea Mica de la Focsani, mai ales ca institutia de cultura are acum o locatie mai mult decit potrivita pentru organizarea unor asemenea evenimente speciale: Muzeul Unirii. Colectia de documente si obiecte de epoca reunite in cladirea istorica a facut ca locatia sa urce pe locul doi in judet anul trecut ca numar de vizitatori dupa Mausoleul Eroilor de la Marasesti. Potrivit directorului Horia Dumitrescu, Muzeul Vrancei a initiat si anul acesta o activitate speciala dedicata Unirii Principatelor, in care a antrenat si doua licee din municipiu, Colegiul National "Al. I. Cuza" si Liceul Pedagogic "Spiru Haret", in cadrul unui program mai amplu de parteneriate pe care institutia le va derula in acest an. Astfel, pe 24 ianuarie, intre orele 10.00 si 12.00, la Muzeul Unirii va avea loc o activitate comuna in care se va vorbi despre importanta istorica a zilei, se va face o prezentare in Power Point, dar se va discuta si pe marginea contextului international care a facut posibila Unirea de la Focsani, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Adevarul istoric va fi "garantat" de profesorul Dumitru Hutanu, specialist la Muzeul Vrancei. Totodata, elevii vor da friu talentului in mini-scenete care sa ilustreze Epoca Unirii, in decorul care zugraveste Focsaniul ca un important centru al miscarii unioniste. La Focsani sint asteptati in acest an si 20 de elevi basarabeni, alaturi de sase cadre didactice, care vor fi musafiri ai liceenilor cuzisti. Inainte de a participa la festivitatile dedicate Unirii, tinerii din Republica Moldova vor merge si pe drumul de glorie al Armatei Romane, intr-un circuit al mausoleelor vrincene. Dupa cum se stie, la Focsani este asteptat si presedintele Traian Basescu, insa Administratia Prezidentiala nu a facut inca publica agenda sefului statului. Cit priveste fondul arhivistic dedicat Unirii Mici, directorul Horia Dumitrescu, care coordoneaza seria de lucrari "Cronica Vrancei", spune ca este putin probabil ca in Vrancea sa mai fie descoperite noutati, intrucit colectivul de istorici de la muzeu a cautat tot ce se putea in arhive legat de Unirea de la 1859. Totusi, cum istoria este mai mereu surprinzatoare, directorul de la Muzeul Vrancei spune ca Arhivele Nationale mai pot oferi surprize, ca si alte fonduri arhivistice publice sau private. Toti cei interesati de o lectie de istorie adevarata sint asteptati zilnic la Muzeul Unirii, unde se pastreaza, pe linga importante documente, tablouri si piese de mobilier ce au apartinut familiei domnitorului Cuza. Intrarea costa doar un leu pentru elevi si patru lei pentru adulti. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.