Educație

Ce ne-ndeamna, ce ne cheama... spre Eminescu

Ziarul de Vrancea
15 ian 2010 1890 vizualizări
Biblioteca Judeteana a pregatit un program special dedicat Lucreafarului u si Casa de Cultura din Odobesti gazduieste astazi un program dedicat poetului national, care va cuprinde si vizionarea filmului Un bulgare de huma , despre prietenia Eminescu - Creanga

Aniversarea a 160 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu anima sectiile Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu". Ieri, la sectia pentru copii si tineret s-a vernisat expozitia de desene "Melancolii eminesciene", iar cei mici au putut vedea si un stand de carte curenta din scrierile creatorului "Luceafarului". De asemenea, elevii de la Scoala nr. 3 si prescolarii de la Gradinita nr. 11, au sustinut un moment literar. Pentru ziua de astazi, cind se aniverseaza ziua de nastere a poetului, la Filiala Sud a bibliotecii se pregateste o expozitie de carte, una de desene, dar si o sceneta si un concurs de recitari, in colaborare cu cadrele didactice si elevii de la Scoala "Nicolae Iorga". Incepind cu ora 12.00, la sediul central se va prezenta expozitia manuscriselor facsimilate eminesciene, editie coordonata de Academia Romana si a celor 16 unitati CD-ROM ale editiei, dar si o expozitie tip info-touch, cu volume din opera si critica eminesciana. De asemenea, se pregatesc auditii din opera eminesciana sustinute de voci din fonoteca de aur a Radiodifuziunii Romane. Evenimentele din acest an dedicate lui Eminescu se deruleaza sub titlul "Ce ne-ndeamna, ce ne cheama?... si vor mai presupune si proiectii de filme documentare, expozitii de patchwork, un microrecital Corul Mica Pastorala, momente lirice si ateliere de lectura. Manifestarea de la sediul central este organizata in colaborare cu Liceul Pedagogic "Spiru Haret" Focsani. Tot astazi, de la ora 11.00, Biblioteca Judeteana va face o donatie de volume la Biblioteca Penitenciarului Focsani.


Eminescu, omagiat si la Odobesti


Poetul national va fi omagiat astazi si la Casa de Cultura "C. C. Giurescu" din Odobesti. Programul va incepe de la ora 11.00, cind elevii de gimnaziu din oras vor sustine un spectacol inspirat din opera poetului. Apoi vor fi vernisate doua expozitii, una de foto-document si alta de carte, cu volume dedicate operei eminesciene. De asemenea, viata si opera Luceafarului vor fi infatisate prin intermediul unei prezentari in power-point. Organizatorul acestor momente este profesorul Vasile Tarciniu de la Liceul Teoretic "Duiliu Zamfirescu". La ora 12.00 va avea loc o prezentare oficiala a zilei de 15 ianuarie, cu participarea oficialitatilor orasului, inclusiv primarul Daniel Nicolas. Clubul Copiilor si gradinitele din oras vor sustine un spectacol si vor fi vernisate mai multe expozitii de desene si pictura. Organizator este profesoara Valerica Chetroiu, directorul Clubului Copiilor Odobesti. Ziua se va incheia cu un film artistic gratuit oferit de Primarie, de la ora 13.00. Este vorba despre pelicula "Un bulgare de huma", despre prietenia dintre Mihai Eminescu si Ion Creanga, cu Dorel Visan in rolul lui Ion Creanga si Adrian Pintea interpretindu-l pe Mihai Eminescu. (I. CRETU, M. BESLEAGA)


Pustii de gradinita au recitat cu sufletul la gura versuri eminesciene


Dragostea pentru Eminescu se invata de la gradinita, la liceu


Poetul nepereche va fi prezent astazi pe buzele tuturor elevilor, de la cei mai mici, la cei mai mari. Grupa mare si grupa pregatitoare de la Gradinita nr. 7 l-au omagiat ieri pe Eminescu, printr-o activitate menita sa le stirneasca interesul micutilor pentru cuvintul scris. Copiii au urmarit un montaj literar-artistic, au cintat melodii dedicate poetului national si au recitat poeziile sale cele mai cunoscute. Educatoarele le-au verificat cunostintele despre Mihai Eminescu, punindu-le prichindeilor intrebari legate de copilaria si opera poetului, la care acestia au raspuns corect fara sa stea pe ginduri. Micutii s-au aratat extrem de incintati de activitatea derulata, o fetita reusind sa invete nu mai putin de 10 strofe din "Luceafarul", pe care le-a recitat cu sufletul la gura. In activitate s-au implicat educatoarele Victorita Oprescu, Aurora Vrinceanu, Aurora Crivat si Maria Stoian. Si Colegiul National "Unirea" Focsani a sarbatorit ieri 160 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu printr-un cerc de lectura sub egida "Recitindu-l pe Eminescu", de la orele 11.30. La activitati a luat parte si Asociatia Culturala "Duiliu Zamfirescu" Vrancea, dar si reprezentanta vrinceana a Uniunii Scriitorilor. Dupa lecturarea operelor lui Eminescu, "uniristii" au proiectat filmul "Un bulgare de huma", in regia lui Nicolae Margineanu, din a carui distributie fac parte Adrian Pintea in rolul lui Mihai Eminescu, Dorel Visan in rolul lui Ion Creanga si Maria Ploae in rolul Veronicai Micle. Eminescu este omagiat si prin depunere de flori la statuia sa din Piata Teatrului, la ora 16.00, iar miine Casa Corpului Didactic Focsani va gazdui, incepind cu orele 10.00, dezbaterea "Eminescu-o continua re-negociere a imaginii. Aspecte ale receptarii operei". Dezbaterea il are ca invitat special pe prof. univ. dr. Constantin Dram, de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi. (Iulia NICOLAE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 12 ore, 11 minute, 4 secunde
E laudabil ca inca de la gradinita copiii sunt implicati in cunoasterea Geniului nostru tutelar, Eminescu . Totul e ca noi, cei mari, sa avem grija sa nu cadem in derizoriu . Ar fi bine sa-l citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.