Educație

Sfintul Grigorie de Nyssa

Valentin Muscă
9 ian 2010 760 vizualizări
Un filosof care a lasat principiile filosofiei elene pentru misterele crestinismului

Frate cu Vasile Cel Mare "" fondatorul institutiilor sociale, Grigorie de Nyssa a fost unul din cei mai profunzi teologi ai Antichitatii crestine si gindirea sa teologica ramine pina astazi normativa in cadrul Bisericii Rasaritene. Pentru noi, ca simpli crestini, acest lucru este mai putin vizibil. Insa, ceea ce este mai intersant la Grigorie de Nyssa pentru noi este viata sa, mai bine spus maniera in care a reusit sa-si transforme viata, la sfatul fratelui sau, Vasile Cel Mare. In timp ce Vasile a intrat in rindul clerului si a devenit curind unul din marturisitorii Evangheliei prin fapte de caritate, iar sora sa Macrina a intrat in monahism, slujind lui Dumnezeu, dar si aproapelui, Grigorie a urmat o cariera laica, fiind pentru ani buni profesor pentru copiii bogatilor din Cezareea Capadociei, filosofia fiind pasiunea vietii sale. Cind totul parea destinat unei cariere filosofice laice si succesul in lumea inteleptilor vremii sale era asigurat, tinarul Grigorie este coplesit de viata si activitatea filantropica a fratelui sau Vasile Cel Mare si mai ales de alternativa oferita de rugaciunea crestina pentru a intelege marile taine ale lumii: de unde venim? cine suntem? incotro ne indreptam? De pe o zi pe alta renunta la provocantele dezbateri publice, la retorica pe care o stapinea ca nimeni altul in vremea sa si, in mod surprinzator, se retrage cu Vasile Cel Mare si Grigorie de Nazianz "" alt mare teolog din Cezareea - in linistea manastirii si mediteaza la marile teme ale teologiei Bisericii crestine, cu ajutorul scrierilor apologetilor crestini. Rezultatul se afla cuprins in citeva groase tomuri de teologie inca nedepasita pina astazi prin logica si elocinta, tomuri inca netraduse integral in limba romana. Grigorie de Nyssa face parte din galeria marilor teologi ai crestinismului, fiind apreciat de ortodocsi, catolici si protestanti, iar transformarea interioara care s-a produs in viata sa a fost model si pentru alti intelectuali care au ratacit pe drumuri intortochiate, inainte sa descopere misterele crestinismului. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 16 ore, 24 minute, 59 secunde
Multumim ca existeti cu asemenea informatii! Aceasta, poate fi numita o scoala de catehizare, lucru ce se face destul de putin acolo unde ar trebui. Informatiile furnizate ne ofera posibilitatea de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.