Educație

Criza musca din educatie: sporul de rural a fost taiat la singe

Iulia Nicolaie
8 ian 2010 3149 vizualizări
Incepind din aceasta luna, sporurile pentru dascalii care predau in zone indepartate scad de la 70-80% la doar 20% u si directorii vor trebui sa-si ia mai multe ore la catedra, in detrimentul colegilor care predau aceeasi materie, si vor fi, cel mai probabil, obligati sa plece u Odata cu taierea acestor sporuri, nimic nu o sa-i motiveze sa vina , spune directorul Scolii din Poiana Cristei despre profesorii de la Tiritu, care stau in gazda

Ultimele masuri propuse de noul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, creeaza dezamagire si indignare in rindul dascalilor vrinceni. Pe linga controversatele propuneri facute la intilnirea de zilele trecute cu sindicatele, incepind din aceasta luna se vor reduce drastic sporurile pentru profesorii care lucreaza in zone indepartate de oras, conform unei ordonante adoptate de Guvern in ultima zi a anului trecut. Astfel, daca sporul maxim acordat profesorilor care predau in satele izolate era pina acum de 80%, acesta a fost redus pina la 20% in acest an, fapt care ar putea sa-i determine pe dascalii in cauza sa abandoneze dezamagiti invatamintul si implicit copiii din satele izolate care nu au alta sansa la educatie. Un caz de acest fel este cel al Scolii Tiritu, la care invata circa 60 de elevi, avind la catedra un numar de cinci cadre didactice. "Inainte de aceasta modificare, la Tiritu sporul de zona era de 70%, asa ca este normal sa fim nemultumiti de aceasta decizie. La Scoala Tiritu avem doi invatatori, doua educatoare si cinci profesori, si doar o singura invatatoare este din localitate, in rest fac naveta sau stau la gazda. Cred ca odata cu taierea acestor sporuri, nimic nu o sa-i motiveze sa vina", ne-a spus Dumitra Sali, director la Scoala din Poiana Cristei. Aceasta a mai mentionat ca Scoala Tiritu este momentan in reabilitare si aproape de finalizare, iar in aceasta perioada copiii invata la Caminul Cultural.


Sporurile de zona scad pina la 3%


Pe de alta parte, inspectorul scolar general, Iordache Bostan, nu s-a aratat foarte contrariat de aceasta masura. Dat fiind faptul ca scolile vor fi finantate pe baza standardelor de cost pe elev, Iordache Bostan crede ca aceste reduceri vor fi compensate. "Avind in vedere ca venitul pe elev in mediul rural este mai mare, aceste sporuri scazute se vor compensa si se vor vedea in salariul profesorilor", este de parere Bostan, un autoproclamat executant al masurilor impuse de Guvern. Conform informatiilor din hotarirea publicata in Monitorul Oficial, cele mai izolate localitati vrincene sint satele Chiricari si Fetig din comuna Nereju, respectiv Andreiasu de Jos, unde cadrele didactice vor beneficia de sporul maxim. In ordinea "distantarii" de orase, se mai afla satele Tepa, Titila, Tiritu, Tipau, Ursoaia, Poiana Stoichii. Pentru aceste zone, sporurile anterioare erau de 80, respectiv 70 la suta, iar acum profesorii care vor preda acolo vor primi doar 20%. Pentru restul localitatilor, sporurile scad cu cite cinci procente, pentru ca localitatile mai apropiate de oras, cum ar fi Sihlea, Urechesti sau Vulturu, sa aiba alocate sporuri de zona de numai 3% din salariu. In ultimii ani, sporurile privind diferentierea pe zone geografice si localitati au fost indexate o singura data, in 2002, pe vremea Guvernarii Adrian Nastase.


"Scoala functioneaza dupa sistemul stalinist"¦"


Si cresterea numarului de ore pentru directori si directori adjuncti la 6 pina la 12 ore de curs creeaza nemultumiri in rindul managerilor scolari. "Se pare ca reforma in invatamint se face fara indrumare si control. Nu cred ca iesirea din criza trebuie sa se faca doar pe seama invatamintului. Este greu ca director sa te descurci oricum cu ceea ce tine de administratie, iar daca revine directorul la catedra, altcineva va pleca. Aceasta nu este reforma in invatamint. Eu am experienta de 40 de ani si este pentru prima data cind venitul meu si al fiecarui cadru didactic scade. Intr-adevar, cu totii trebuie sa facem sacrificii pentru iesirea din criza, dar nu doar cei din invatamint", a fost de parere Nicolae Florea, director la Liceul Teoretic "Duiliu Zamfirescu" Odobesti, profesor de biologie si fost inspector scolar. Pe de alta parte, directorul Scolii "Ion Basgan" Focsani, profesorul Tiberiu Dima, considera ca adevarata problema a directorului este birocratia. "Eu deja am sase ore la catedra, aceasta n-ar fi o problema. Dar daca se depasesc sase ore, atunci va fi putin mai greu. Deocamdata scoala functioneaza dupa sistemul stalinist, sint asa de multe hirtii, incit nu le poti face asa cum se cer. Este esential sa fie redusa birocratia si crescuta eficienta activitatii", a opinat Dima.


Inspectorii scolari, insarcinati cu reducerile


La videoconferinta de ieri, noul ministru al Educatiei le-a solicitat inspectorilor scolari sa analizeze modalitatile in care reteaua scolara sa fie optimizata si resursele umane sa fie ultilizate in mod eficient. Masurile sint de doua tipuri, cele care se iau la nivel national si cele de care se fac responsabili reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean. Tot in cadrul videoconferintei de ieri s-a discutat si despre organizarea simularilor pentru examenele nationale. Din pacate, in Vrancea, sistemul de comunicatii s-a defectat, detaliile videoconferintei fiind trimise ulterior. Solutiile ce urmeaza sa fie propuse la nivel local vor fi dezbatute la intilnirea din 12 decembrie de la sediul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Pina acum, cel putin din punct de vedere al sindicatelor, masurile propuse de noul Guvern, printre care si reducerea a 15.000 de posturi din invatamint, sint considerate exagerate, si in nici un caz masuri reformatoare, ci de reducere a cheltuielilor. "Aceste masuri nu tin de reforma, ci de reducerea cheltuielilor, acest lucru este clar", a punctat liderul SLI, Constantin Grigore, care s-a declarat indignat de noile prevederi. Dupa cum se stie, din scolile vrincene ar trebui sa sara din schema 406 posturi din luna august, in jur de jumatate fiind rezervate celor care predau la catedra, iar restul personalului auziliar, cum ar fi secretari, administratori, paznici sau femei de serviciu. (Iulia NICOLAIE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 14 ore, 44 minute, 15 secunde
asa sporuri mai zic si eu, dar vad ca nu se tine cont de ele cand se cer mariri de salarii... inseamna ca la taratu, cele 8 cadre didactice castiga cat cele de la oras, unde si cerintele sunt mult citeste integral
, acum 739393 zile, 14 ore, 44 minute, 15 secunde
Mai,acesta care ai scris mai sus, sper ca nu ai nicio treaba cu invatamantul, ca daca ai, e vai de capul bietei scoli romanesti! Care-i deosebirea intre elevul de la oras si cel de la tara??!!. A, da, citeste integral
, acum 739393 zile, 14 ore, 44 minute, 15 secunde
Am si eu o nedumerire- daca nu sunt bani de sporul de zona , pentru acordarea de gradatii de merit unde s-au gasit bani ? Este vorba totusi de 25 % din salariu pe luna timp de 4 ani- si stie toata citeste integral
, acum 739393 zile, 14 ore, 44 minute, 15 secunde
Sunt persoane in unele scoli care merg din gradatie in gradatie sau anul acesta ia sotia ,la anul ia sotul si tot asa ca doar numai acestia muncesc si daca stai sa te uiti au salarii frumusele.
, acum 739393 zile, 14 ore, 44 minute, 15 secunde
Sunt persoane in unele scoli care merg din gradatie in gradatie sau anul acesta ia sotia ,la anul ia sotul si tot asa ca doar numai acestia muncesc si daca stai sa te uiti au salarii frumusele.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.