Educație

Sfintul Ioan Botezatorul

Valentin Muscă
7 ian 2010 1115 vizualizări
Ioan, numit si Botezatorul, fiul preotului Zaharia si al Elisabetei, este personajul care incheie, simbolic, Vechiul Testament, si deschide Noul Testament.

Ioan este ultimul mare profet al iudaismului si primul sfint al crestinismului. Cu Ioan s-a incheiat lumea dreptilor si s-a deschis lumea sfintilor, a incetat Legea Talionului si s-a deschis Lumea Iubirii, Evanghelia a inlocuit Tora, Fericirile au luat locul Decalogului si cu Ioan dreptii sint numiti sfinti. Din toata aceste motive, Biserica l-a cinstit si a rinduit mai multe zile in calendarul bisericesc, fiind personajul biblic reprezentativ pentru perioada de trecere de la lumea veche la lumea noua. Din aceste motive, crestinii i-au purtat numele si au zidit biserici si manastiri. Si astazi, cel mai uzitat nume este Ioan si derivatele sale, Ionel, Nelu, Jan si Jane, dar si Jana, Janina si desigur clasicul si sobrul Ioana. Una din cele mai cunoscute icoane cu Sfintul Ioan Botezatorul este cea pictata de focsaneanul Gheorghe Tattarescu, nepotul odobesteanului Nicolae Teodorescu, pe vremea cind era ucenicul acestuia la Scoala de pictura de la Episcopia Buzaului, scoala infiintata tot de un vrincean, episcopul Mitrofan din Bontesti. Tuturor celor care poarta numele celui mai fascinant personaj biblic, "Ziarul de Vrancea" le doreste un an frumos si visele sa devina realitate. La Multi Ani! (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.