Educație

Catedrele de engleza si franceza, cel mai greu de acoperit

Camelia Stănilă
19 sep 2005 914 vizualizări
Oficialii scolari trebuie sa caute solutii pentru posturile ramase libere. Pentru un post de educatoare la Balesti s-au "batut" doua candidate cu aceeasi medie.

Desi am intrat in a doua saptamina de scoala, multe posturi de profesori in scolile de la tara au ramas descoperite. Sedinta publica organizata simbata de Inspectoratul Scolar a incercat sa rezolve problema acuta a catedrelor neocupate in anumite zone, insa chiar si dupa o noua testare a suplinitorilor nu s-au putut gasi suficienti dascali, mai ales la limbile engleza si franceza. La aceste discipline, au existat foarte multi candidati la testare, insa majoritatea au renuntat cind au vazut ca posturile libere sint in zone foarte indepartate de localitatea de domiciliu. "In general, s-au acoperit posturile, mai putin la engleza si franceza, unde va trebui sa gasim solutii pe plan local. Poate vom organiza si o noua testare", ne-a spus inspectorul scolar general adjunct Mihai Ladaru. Un singur post a mai ramas si la invatatori. Potrivit oficialilor din invatamint, dupa sedintele de repartitie a dascalilor au ramas descoperite circa 150 de posturi, indeosebi in zone neaccesibile, posturi pentru care s-au gasit solutii de provizorat. Suplinitorii trimisi in scoli au fost testati simbata si majoritatea au obtinut note de trecere. Mai mult, s-au obtinut chiar si note de 8,30 la matematica, 8,40 la romana, 7 la educatoare sau chiar 9,60 la psihologie. Doar in citeva cazuri s-au obtinut note sub 5, iar oficialii din invatamint au fost nevoiti sa caute alte solutii. Singurii care au venit decisi sa ocupe un post au fost suplinitorii necalificati de la tara, care nu aveau alta posibilitate de angajare in localitatea de domiciliu. La unele discipline chiar au existat 2-3 persoane care au dorit acelasi post. La educatoare a existat si o situatie mai deosebita, cind pentru postul din Balesti s-au "batut" doua candidate cu aceeasi medie, una care predase acolo si anul trecut, insa nu a putut fi repartizata pina acum din cauza notei mici, precum si o alta candidata care fusese trimisa sa predea in prima saptamina de scoala. Oficialii din invatamint au optat insa pentru prima educatoare, prioritate avind continuitatea pe post. Sefii Inspectoratului Scolar au fost suprinsi sa descopere multe ore prin scoli, chiar de la candidatii prezenti ieri in sala. De altfel, multe catedre au aparut chiar in ultima saptamina, indeosebi pentru educatoare. "Directorii au descoperit ca au efective mari, mai ales la prescolari, si ne-au trimis adresa sa se mai infiinteze un post. Asa ca aceste catedre nu au aprobare. Ne-am intrebat si noi cum de au aparut aceste posturi si vom cere explicatii, se poate chiar ca directorii sa fie trasi la raspundere", a precizat inspectorul Vasile Grapa, responsabil cu evidenta personalului didactic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.