Educație

Botezul Domnului - Boboteaza

Valentin Muscă
6 ian 2010 941 vizualizări
Este sarbatoarea care, prin nasterea lui Iisus Hristos, uneste, simbolic, cerul cu pamintul

Botezul Domnului, cunoscut mai ales sub denumirea populara de Boboteaza, este momentul liturgic unic din tot anul bisericesc, in care toate persoanele Treimii "" Tatal, Fiul si Duhul Sfint "" se descopera cu ocazia botezului lui Iisus Hristos in apele Iordanului. Ca si Craciunul, Botezul Domnului este sarbatorit in aceeasi zi de cele trei mari confesiuni crestine, dar si de biserica Armeana care sarbatoreste in aceeasi zi si Craciunul, pastrind traditiile din primele trei secole. Cit priveste evenimentul care a generat sarbatoarea, acesta poate parea unul simplu, intrucit este vorba despre botezul unei persoane de catre o alta persoana. Insa, privit prin prisma urmarii acestui eveniment, Botezul Domnului este momentul zero si marcheaza debutul intrarii in lume a Fiului lui Dumnezeu, care traise pina la virsta de 30 de ani ca oricare tinar evreu. Botezindu-l pe Hristos, Ioan, fiul preotului Zaharia si al Elisabetei, a inlaturat valul care acoperea latura dumnezeiasca a Fiului si a permis acestuia sa inceapa activitatea paminteasca. In ce priveste partea sfintitoare a Bobotezei, serviciul religios la care crestinii participa la fiecare inceput de an, aceasta este ocazia rara cind serviciul religios nu se oficiaza in lacasul de cult, ci in mijlocul multimii, in afara bisericii, pentru ca prin sfintirea cu Aghiazma Mare natura sa fie purificata si readusa la starea cea dintii. Din totdeauna, slujba de Boboteaza a fost unul din cele mai importante momente din viata comunitatii, unde diferentele sociale dispareau si toti, bogati si saraci primeau aghiazma din aceleasi vase. Cit despre proverbialul ger al Bobotezei, de astazi vremea se va incalzi usor, chiar daca ieri temperaturile au coborit pina la "" 10 grade Celsius in judet. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.