Educație

Bobocii de la Cuza sint terorizati de colegii mai mari

Camelia Stănilă
17 sep 2005 1322 vizualizări
Chiar din primele zile de scoala, elevii de clasa a IX-a au fost supusi unor "ritualuri" mai mult decit umilitoare. "Bobocii" spun ca sint obligati sa bea apa cu sare si piper sau din vasul de la WC, sa manince ardei sau sa inghita laxative, spun ca ca sint batuti sau chiar obligati sa sarute alti baieti u pentru ca, de frica, multi se tem sa reclame abuzurile autorittilor, de la an la an, aceste "botezuri" sint tot mai crunte. Si in alte licee au fost semnalate astfel de practici.



De ani de zile, fara ca directorii sa ia vreo masura, curtea Colegiului "Cuza" a devenit loc de tortura pentru elevii proaspat intrati la liceu




In spatele usilor unui renumit colegiu focsanean se petrec lucruri care cu greu pot fi crezute, dar care au intrat in atentia politiei. Baietii de clasa a IX-a de la Colegiul Cuza, si nu numai, sint nevoiti sa treaca prin adevarate ritualuri de initiere, care de la an la an devin tot mai umilitoare si mai crunte. Chiar in primele zile de scoala, "bobocii" de la Cuza, cum sint numiti de colegii mai mari, au fost luati cu forta si bagati cu capul in vasul de la toaleta, obligati sa bea apa cu sare si piper, sa manince ardei sau sa inghita laxative, sint batuti sau chiar obligati sa sarute alti baieti, spre deliciul "veteranilor" din liceu. Se pare ca acest gen de "botez al bobocilor" se perpetueaza de la an la an, devenind un fel de traditie care trebuie sa fie respectata. Pentru a nu surprinsi de profesori sau de jandarmi, aceste "ritualuri" au fost puse in practica pe terenul de sport al Grupului Scolar Agricol, dupa cum ne-au semnalat unii elevi. "M-au pus sa beau apa cu piper si sare, m-au pus sa fac flotari si sa cint imnul. Alti colegi au fost pusi sa treaca printr-un tunel si cei mari le dadeau picioare in fund. Daca nu faci ce spun te iau la bataie si nu ai de ales", sustin unii elevii de la Colegiul Cuza. Unii chiar nu se sfiesc sa recunoasca ca se vor razbuna si ei, atunci cind vor fi a XII-a. "Asta e viata, nu ai ce face, trebuie sa accepti. Dar ne vine si noua rindul, vom fi si noi a XII-a si ne vom razbuna", ne-au mai spus doi cuzisti, constienti totusi ca viitorii "boboci" nu au nici o vina.


"Traditie medievala"

Majoritatea elevilor de clasa a IX-a se tem sa vorbeasca si spun ca astfel de lucruri sint doar zvonuri. Si nici reclamatii oficiale nu au depus, pentru ca problemele sa inceteze. Totusi, citiva elevi ne-au scris la redactie pentru ca astfel de ritualuri sa inceteze. Conducerea liceului a aflat de aceste incidente si incearca sa rezolve problema fara prea multa zarva, pentru a nu afecta imaginea colegiului. Directorul Marius Poll recunoaste insa ca problema il cam depaseste si ca va solicita ajutorul politiei, in cazul in care lucrurile nu se linistesc. Mai grav e insa ca aceasta problema nu e una noua, ci, dimpotriva, s-a amplificat de la an la an. "Marti s-au gindit sa reitereze aceasta traditie, care dupa parerea mea e una medievala si nu se poate concepe. Stiu ca au mai fost ceva probleme si in anii trecuti, insa nu asa de grave. Am fost personal la clasele a XII-a si i-am amenintat ca o sa chem politia, pentru ca problema poate ma depaseste. Cred ca acum s-au potolit. Elevii se apara ca au mai patruns in liceu si alti elevi, fosti elevi ... Eu nu-i pot acuza pina nu am o dovada. Curios, cei de la a IX-a nu au reclamat nimic pina acum, probabil au fost si amenintati. Insa vreau sa fac o ancheta serioasa la clasele a XII-a, iar pe vinovati sa-i sanctionez conform regulamentului. Unii risca chiar sa fie eliminati pentru 3-5 zile. Pentru ca nu mai e vorba de o nazbitie, de o gluma, ci de lipsa de educatie. Nici nu-mi imaginez cum au putut sa faca asa ceva, cind aceeasi elevi de clasa a XII-a vin la mine si-mi sesiseaza ca anumiti profesori au un comportament care le atinge imaginea, care ii umileste...", spune Marius Poll, directorul Colegiului "Al.I. Cuza".


Strigate disperate de ajutor

Faptul ca de ani buni astfel de practici nu au fost stopate ridica un mare semn de intrebare. Iar unii elevi chiar se gindesc sa nu mai continue scoala intr-o unitate de invatamint care permite astfel de lucruri barbare. Strigatele lor de ajutor, care ne-au fost transmise la redactie prin e-mail, vor sa fie auzite, pentru ca pe viitor astfel de lucruri sa nu se mai intimple. "Ce s-a intimplat anul acesta depaseste puterea de intelegere a unui om civilizat. Baietii din clasa a IX-a sint efectiv supusi la perversiuni sexuale. La exterior se vede cladirea frumoasa a colegiului, dar in spatele zidurilor se afla multa mizerie. Sub obladuirea directorului Marius Poll si a directorului adjunct

Mihaela Ionica, adevarati interlopi din clasa a XII-a si fosti elevi vin si maltrateaza, ameninta si batjocoresc demnitatea unor tineri din clasa IX-a. Nu scapa aproape nimeni. Am avut colegi pe care i-au obligat sa se sarute cu alti baieti. Noi am scapat mai ieftin. I-am platit si am scapat de umilinta. Imi pare rau cind ma uit la televizor si ii vad pe domnii politicieni vorbind despre integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si despre dezvoltarea invatamintului romanesc, pentru ca ceea ce se intimpla este peste puterea de intelegere a unei minti normale, echilibrate si civilizate. Am fost amenintati de catre golani ca o luam si mai rau daca spunem ceva cuiva. Nimeni nu are curajul sa reactioneze. Conducerea liceului stie sigur (nu sint lucruri noi acestea), dar prefera sa nu intervina pentru ca printre tartori sint baietii unor prieteni ai directorului care «contribuie serios la cresterea veniturilor colegiului». Sper din toata inima mea sa interveniti. Nu ne lasati! Va imploram!!! Nimeni nu anunta politia si nimeni nu ne ajuta! Parintii trebuie sa stie unde isi dau copiii si ce fel de scoli sint in Romania. Singuri nu avem curajul sa ne ducem la politie, deoarece colegii sint foarte speriati si nu prea doresc sa dezvolte subiectul. Ma gindesc sa ma transfer de la acest liceu. Pentru mine a fost o dezamagire crunta acest tratament la care am fost supus. Nu ne lasati !! Interveniti pentru ca rusinea aceasta care se intimpla an de an la Cuza sa se termine, iar vinovatii sa raspunda in fata legii. Mizeria din liceu trebuie sa iasa la suprafata, pentru ca aceste persoane nu se vor potoli", ne scris un elev de la Cuza, sub rezerva anonimatului.


Inspectoratul scolar cere masuri directorilor de scoli

Acest ritual al "botezului bobocilor" a fost semnalat si la alte licee din Focsani, insa fara ca "atrocitatile" sa ajunga atit de departe. Oficialii din invatamint sint surprinsi ca, desi lucrurile se repeta de la an la an, situatia nu a fost remediata. "Este inadmisibil ce aud ca se intimpla in unele licee din Focsani. Daca nu se intervine cu promptitudine, lucrurile pot degenera. Voi cere directorilor institutiilor implicate sa comunice Inspectoratului Scolar rezultatul anchetelor pe care le vor organiza, precum si masurile pe care le-au luat. Ramin la ideea ca directorii sint «generali» in scolile lor, de aceea rezolvarea acestei probleme este doar de competenta dumnealor. Sper sa nu mai aud de astfel de probleme, care nu onoreaza invatamintul vrincean", a declarat inspectorul scolar general, profesorul Danut Popoiu. Desi astfel de practici au fost semnalate si la Colegiul National Unirea, "generalul" Danut Popoiu recunoaste ca nu a auzit de astfel de probleme, pe vremea cind era profesor al liceului.


"Botezul" bobocilor, subiect de forum la CNU

Ritualurile de initiere ale elevilor de clasa a IX-a au devenit si subiect de forum, pe site-ul Colegiului National "Unirea". Uniristii au facut si un sondaj, pe tema "Sinteti de acord cu ce sustine un forumist de-al nostru, cum ca Botezul Bobocilor e o practica barbara ce ar trebui sa inceteze? Argumentati-va votul!". Surprinzator, 60% dintre cei care au votat s-au declarat de acord cu astfel de practici. Iata citeva din replicile date de elevi.

- "Botezul e o traditie de acum, traditie ce ar trebui dusa mai departe si imbogatita de la an la an. Bobocilor, ginditi-va ca la anu\', peste 2 ani si peste 3 ani aveti sansa sa va razbunati"

- "Eu sint de acord cu botezul. Atita timp cit nu se exagereaza... Eu n-am primit, deci sint de acord".

- "Totul e ok daca e cu limita. Daca botezul bobocilor inseamna sa spui «Catelus cu parul cret» e ok, nu mi se pare barbar. In schimb nu-s de acord cu botezul adevarat"

-"Nu sint deloc de acord cu botezul boboceilor. Cum sa ii maltratam (fizic si psihic) cu atita duritate? Inceputul liceului trebuie sa fie un lucru frumos, nu o corvoada! ... Parerea mea!"

- "Eu sint de acord cu aceasta practica barbara! Si prin Marea Britanie se poarta, sa stiti, asa ca e la moda! Si eu mi-am luat botezul in clasa a IX-a; a fost nasol pentru mine, un pusti de clasa a IX-a ... Partea frumoasa a urmat insa in clasa a XII-a, cind s-a intors roata. A ... si in plus am iesit in cistig ca am mai dat botezul si anu\' trecut in toamna. Partea nasoala a fost ca, dupa ce am dat botezul unei armate alianiate de pustani, ne-au fugarit jandarmii ... Concluzia e ca am dat botezul de 2 ori si l-am primit o data. Eu zic ca a meritat efortul. Cit despre botez, eu cred ca ar trebui sa se continue traditia pentru ca e de ajuns un an sa nu se faca si dupa aia se pierde firul. Altfel dai botezul in clasa a XII-a stiind ca ai suferit si tu la rindul tau cind erai boboc"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.