Educație

Patru profesori vrânceni, coautori ai cărții „Personalități străine care au marcat istoria României”

Ziarul de Vrancea
23 nov 2021 2814 vizualizări

Stănel Ion (coordonator) profesor la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani, Elena Hrușcovschi de la aceeași unitate de învățământ, Lămîița Șerban de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” Focșani și Mirică Vrînceanu, directorul Școlii Gimnaziale Jariștea se regăsesc printre autorii cărții „Personalități străine care au marcat istoria României”, scoasă recent de editura Meronia din București. Citiți în continuare o prezentare a lucrării transmisă redacției Ziarului de Vrancea de profesorul Stănel Ion.

Editura Meronia din București patronată de domnul Horia Matei, specializată pe cartea de factură enciclopedică aduce în atenția publicului larg o nouă lucrare „Personalități străine care au marcat istoria României”. Printre autori se află Stănel Ion  (coordonator) profesor la Colegiul Național Pedagogic  „Spiru Haret” Focșani, Elena Hrușcovschi de la aceeași unitate de învățământ, Lămîița Șerban de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” Focșani și Mirică Vrînceanu, directorul Școlii Gimnaziale Jariștea. Acestora li se adaugă autori din alte colțuri ale țării, Alexandru Valentin Ștefănescu (Târgoviște), George Marcu (București), Vasile Mărculeț (Mediaș), Valentina Bilcea (București), Gherghina Boda (Deva), Stan Stoica (București) ce s-au remarcat prin contribuția la alte lucrări ale editurii Meronia sau în diverse proiecte editoriale personale.

Această carte reia un proiect mai vechi al editurii Meronia, „Personalități străine în istoria României”, apărut la București în 2011, unde criteriul de selecție al personalităților apărute în dicționarul biografic a fost cel al pășirii acestora pe teritoriul românesc. De această dată, s-a renunțat la acest mod de selecție, contând doar amprenta pe care aceste personalități au lăsat-o asupra istoriei românilor din Antichitate până la sfârșitul secolului al XX –lea.

Se pot regăsi în paginile acestei lucrări personalități cunoscute precum Alexandru Macedon, Baiazid „Fulgerul”, Henri Mathias Berthelot, Carol Robert de Anjou, Carol al XII-lea, Winston Churchill, August von Mackensen, Constantin cel Mare, Charles de Gaulle, Adolf Hitler, Horthy Miklós, Iustinian, Franz Josef, Mahomed al II-lea, Napoleon al III-lea, Petru cel Mare, Franklin Delano Roosevelt, Sigismund de Luxemburg, Soliman Magnificul, I.V. Stalin etc. De asemenea, putem urmări activitatea altor personalități mai puțin cunoscute publicului larg, precum  Carra Jean Louis,Colquhoun Robert Gilmour, Anthony Eden, Cordell Hull, Omer Pașa etc.

Cităm din textul de pe coperta IV al cărții care oferă unele informații despre conținut: „Un nou dicționar de istorie românească,unul între ale cărui articole nu figurează niciun român.Ce au însemnat pentru devenirea românilor cele peste 250 de nume ale istoriei europene sau universale reunite în acest dicționar?Unii le-au râvnit teritoriul și resursele, pentru alții acesta a fost câmp de luptă sau pavăză în calea dușmanilor proprii.Unii i-au luat ca aliați ca apoi să-i îngenuncheze, alții li s-au alăturat spre împlinirea unor interese comune. Mulți nu au pus niciodată piciorul pe pământ românesc, dar i-au decis din nevăzute cabinete destinul.Spre unii privirile oamenilor din aceste locuri s-au îndreptat pline de teamă, spre alții, pline de speranță. Și unii și alții le-au marcat, în bine sau în rău, istoria. Din Antichitate până la sfârșitul secolului XX.”

 Cartea poate fi găsită în librării. Autorii vrânceni ai lucrării își propun să facă o lansare atunci cand pandemia o va permite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.