Educație

Examenele nationale, schimbate fundamental

Iulia Nicolaie
4 ian 2010 1037 vizualizări
Din acest an, Guvernul a introdus si standardele de cost in scolile publice u punctul de reper este elevul de gimnaziu din mediul urban

Educatia a suferit schimbari fundamentale in ceea ce priveste examenele nationale. Bacalaureatul si-a schimbat complet forma, fiind acum organizat in doua sesiuni, prima de evaluare a competentelor de limba romana, digitale si de limba moderna, intre 15 si 29 aprilie, iar cea de-a doua constind in probe scrise la limba romana si cea obligatorie la obiectul profilului si specializarii. Rezultatele vor fi afisate pe 4 iulie. Una dintre noutatile bacalaureatului este ca din comisia de evaluare a competentelor va face parte profesorul de la clasa si ca notarea se va face in alt mod fata de cel obisnuit. In acest caz insa, oficialii de la Ministerul Educatiei nu au facut precizari clare. In ceea ce-i priveste pe absolventii ciclului gimnazial, si acestia trebuie sa faca fata unei testari diferite, "Evaluarea nationala a elevilor de clasa a VIII-a". Controversatele teze cu subiect unic au fost scoase din schema. "Evaluarea nationala a elevilor de clasa a VIII-a" incepe pe 4 mai cu proba scrisa la limba si literatura romana si continua cu proba scrisa la matematica, pe 12 mai. Noutatea acestui tip de examinare este faptul ca, spre exemplu, subiectele de la limba romana sint diferite fata de cele cu care erau obisnuiti elevii, fiind alcatuite din texte la prima vedere. Astfel, acest tip de testare este menit sa scoata in evidenta perspicacitatea scolarilor si nu capacitatea lor de a memora manuale intregi. Pentru media de admitere, tezele semestriale conteaza in proportie de 25 %, evaluarea nationala 25 %, iar media generala din cei patru ani de ciclu gimnazial, in proportie de 50 %. O alta noutate in invatamint este si faptul ca unitatile de invatamint preuniversitar de stat, finantate din bugetele locale, vor primi fonduri pe baza standardelor de cost, pentru acoperirea cheltuielilor drepturilor salariale. Aceasta decizie a fost luata de Guvern in sedinta de miercuri. "Standardele de cost vor fi stabilite prin aplicarea unor coeficienti de diferentiere pentru fiecare nivel de invatamint, filiera, profil, specializare sau domeniu, in functie de numarul de elevi, de limba de predare, de alti indicatori specifici de invatamint, si tinind cont daca unitatea de invatamint se afla in mediul urban sau rural. Punctul de reper este invatamintul gimnazial din mediul urban, pentru care coeficientul este 1 si pentru care a fost stabilit standardul de cost/elev la 2.857 lei. Masura adoptata va permite determinarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pe anul 2010 pentru finantarea cheltuielilor cu salariile, sporurile si indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani stabilite prin lege, pe linga promovarea unui sistem de salarizare bazat pe performanta", se arata intr-o informare a Guvernului. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.