Educație

Angela din Foligno, patroana vaduvelor

Valentin Muscă
4 ian 2010 664 vizualizări
Astazi, credinciosii catolici o celebreaza pe calugarita catolica si scriitoarea mistica crestina Angela de Foligno.

Povestea vietii Fericitei Angela din Foligno este un veritabil roman. Aceasta femeie, nascuta in anul 1248, linga localitatea Sfintului Francisc din Assisi, a reusit sa transforme viata sa dintr-o drama intr-una din cele mai fascinante istorii din Evul Mediu latin. Dupa o viata ca toate vietile celor nascuti intr-o familie bogata din secolul XIII si dupa ce-si pierde pe rind sotul si copiii, in viata Angelei din Foligno are loc acea intilnire din drumul Damascului, comparabila cu intilnirea lui Pavel din Tars cu Hristos. Din acel moment, Angela se apropie de miscarea saraciei de buna voie, practicata de Francisc din Assisi si discipolii sai, si pina la sfirsitul vietii a fost suport moral pentru napastuitii fara adapost ai unui Ev Mediu nu prea diferit de zilele noastre. Mai ales a sprjinit moral femeile abandonate, tinerele batjocorite si alungate din familie si vaduvele, care formau o adevarata "clasa sociala" la marginea unei societati in care valoare avea doar proprietatea. Daca judecam dupa etimologia numelui, Angela din Foligno a fost ingerul trimis de Dumnezeu sa sustina aceste femei si sa faca prin cuvintul ei ca viata lor sa aiba un rost si sa treaca mai usor peste mizeriile vietii cotidiene. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.