Educație

Siguranta pe internet, o necunoscuta in educatie

Iulia Nicolaie
4 ian 2010 1601 vizualizări
Institutiile scolare publica in cataloage online date personale ale elevilor, fara nici un fel de restrictii , spune Emil Onea, profesor de informatica la Colegiul National Unirea Focsani u in acest context, organizatia Salvati Copiii a lansat un concurs supravegheat de adulti, intitulat Cum te vad ceilalti pe internet? Gindeste inainte sa postezi

Odata cu evolutia tehnologiei si accesul in mediul on-line, specialistii observa si tendinta dascalilor de a incalca intimitatea elevilor, publicindu-le datele personale pe internet. De asemenea, de multe ori, acestia copiaza materiale intregi pentru diverse proiecte educationale de pe site-uri specializate, putind fi acuzati chiar de plagiat. Avind in vedere amploarea pe care a luat-o internetul in rindul tinerilor si al elevilor, "Salvati Copiii" Romania, coordonator al Sigur.info, ii invita pe scolari la o competitie menita sa atraga atentia asupra consecintelor nerespectarii regulilor de protejare a informatiilor personale. Concursul este intitulat "Cum te vad ceilalti pe internet? Gindeste inainte sa postezi" si este adresat copiilor cu virste intre 6 si 19 ani. Sub coordonarea unui adult, acestia pot inscrie in concurs proiecte multimedia in care sa ilustreze necesitatea protectiei identitatii pe Internet si consecintele nerespectarii regulilor de protejare a informatiilor personale asupra relatiilor sociale. Competitia este deschisa atit scolilor, cluburilor de tineret, cit si copiilor in mod individual, data limita de transmitere a proiectelor fiind 26 ianuarie 2010. Regulamentul complet al competitiei poate fi consultat la adresa http://sid2010.sigur.info. "Rolul nostru, chiar daca sintem profesori de informatica sau de altceva, este sa-i ajutam, sa-i prevenim. Din pacate, o parte din colegii profesori se complac in «jocul» elevilor, preluindu-le obiceiurile, fara a incerca sa educe aceasta noua lume. Ii vedem pe profesori scriind cu litera mica, folosind «conventii» ale elevilor, chiar si in comunicarea obisnuita, sablonizind, copiind de pe internet. In plus, institutiile scolare publica in cataloage online date personale ale elevilor, fara nici un fel de restrictii. Exista o lume a asa zisei transparente in defavoarea respectarii intimitatii persoanei. Proiectul «Sigur Info» aduce in discutie toate acestea si trebuie vazut de educatori, elevi si parinti", a declarat Emil Onea, profesor de informatica la Colegiul "Unirea" Focsani, responsabil cu diseminarea proiectului in intreaga tara. Tot pentru a trage un semnal de alarma cu privire la siguranta pe internet, pe data de 9 februarie 2010 se sarbatoreste la nivel european "Ziua Sigurantei pe Internet 2010", eveniment desfasurat anual in peste 50 de tari sub egida retelei europene INSAFE - European Safer Internet Network, in cadrul programului "Safer Internet Plus" al Comisiei Europene. In Romania evenimentul va fi organizat de consortiul Sigur.info, coordonat de organizatia "Salvati Copiii" Romania, in parteneriat cu Positive Media si Focus "" Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual. Pentru mai multe detalii puteti accesa site-ul www.sigur.info. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.