Educație

Viitorul financiar al profesorilor, incert

Iulia Nicolaie
29 dec 2009 1241 vizualizări
Sindicalistii vrinceni anunta miscari de protest in 2010 daca guvernantii le-ar solicita din nou cadrelor didactice sa intre in concediu fara plata

Anul viitor se anunta a fi unul deloc fericit pentru bugetari, conform opiniei analistilor economici, in conditiile in care cheltuielile publice trebuie sa sufere reduceri de miliarde de euro. Cea mai vehiculata varianta de reducere a cheltuielilor este cea a zilelor de concediu fara plata. Sindicalistii vrinceni spun ca daca guvernantii le-ar solicita din nou cadrelor didactice sa intre in concediu fara plata, ar fi posibile proteste ample. "Am auzit din surse neoficiale ca se vor da cite patru zile de concediu fara plata pe luna si in 2010. In cazul in care acest lucru se adevereste, noi ne vom relua programul exact cum a fost stabilit in acordul din luna aprilie. Probabil ca vor fi miscari stradale, dar totusi speram sa nu ajungem acolo. Dar daca este nevoie, vom merge si in instanta", ne-a declarat Paulina Roscan, liderul FEN Vrancea. De cealalta parte, liderul SLI Vrancea, Constantin Grigore, spune ca adevarata problema este faptul ca se va pierde materia, pe linga pierderile salariale ale cadrelor didactice din sistem. "Cel mai probabil, bugetarii vor fi obligati sa revina in concediu fara plata, desi nu am niciun semnal oficial. Nu este o bucurie, dar in primul rind trebuie sa ne gindim ce se intimpla cu materia. Masura aceasta va aduce multa nemultumire in rindul colegilor, intrucit pe de o parte se pierde materia, pe de alta parte pierdem la salariu", ne-a spus si Constantin Grigore. O decizie in acest sens va fi luata cel mai probabil anul viitor, in conditiile in care noul ministru al Educatiei, Petru Daniel Funeriu, abia si-a preluat mandatul si a anuntat ca va studia bugetul alocat pentru anul 2010. Daca ministrul s-a declarat multumit la prima vedere de cota de 6% din PIB alocata Educatiei, sindicalistii au acuzat scaderea fondului de salarii cu 20% si a celui de investitii cu 69%. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.