Educație

Se poarta reconversia si la profesori

Iulia Nicolaie
23 dec 2009 1522 vizualizări
u 87 de cadre didactice s-au calificat pentru a preda alte discipline de studiu, cerute de elevi in ultimii ani u in scolile vrincene majoritatea dascalilor au calificative de bine sau foarte bine

Compartimentul de management al resurselor umane din cadrul Inspectoratului Scolar, aflat sub conducerea inspectorului general adjunct Maria Lupu, a intocmit raportul privind personalul didactic si unitatile scolare pentru anul scolar 2008-2009. Astfel, conform datelor furnizate de ISJ, cadrele didactice nu s-au dat deoparte de la a schimba obiectul de studiu la care predau, zeci de profesori finalizind un program de reconversie profesionala. Astfel, 10 dascali au trecut de la disciplina tricotaje-confectii la tehnologie si control in alimentatie publica si turism, 4 de la mecanica la tehnologie si control in alimentatie publica si turism, 8 de la tricotaje-confectii la tehnician in controlul calitatii produselor agro-alimentare, 25 de la educatori la institutori, 1 de la inginer textile la tehnologie si control in alimentatie publica si turism, 32 de la invatatori ""educatori la institutori, 5 de la biologie la educatie tehnologica, 1 de la istorie la geografie si 1 de la fizica la informatica. In total, 87 de cadre didactice si-au schimbat obiectul de studiu, intrucit disciplinele la care erau titulari nu mai sint cerute pe piata muncii, iar elevii prefera acum alte profiluri de studiu. In domeniul perfectionarii, 138 de dascali au obtinut definitivatul in 2009, 181 au obtinut gradul didactic II in august 2009 si alti 71 au obtinut gradul I in aceeasi luna. Dintre cei 474 inscrisi la aceste tipuri de perfectionare, doar 390 au si obtinut documentele necesare. In ceea ce priveste calificativele primite de cadrele didactice vrincene, oficialii ISJ consemneaza ca doar doua persoane au obtinut "nesatisfacator". Este vorba despre un invatator si un profesor de matematica. In acelasi timp, doar 7 au calificativul "satisfacator", in timp ce majoritatea celor de la catedra au "bine" sau "foarte bine", semn ca, macar in cifre, scolile din judet sint bine situate. De asemenea, patru unitati scolare si-au schimbat denumirea, iar doua au fost afectate de restructurarea retelei scolare. 204 cadre didactice care au indeplinit conditiile de pensionare s-au retras la 1 septembrie in acest an, iar 47 au obtinut prelungirea activitatii, dintr-un total de 101 cereri depuse. Cit priveste detasarea in interesul invatamintului, 41 de persoane au primit acest fel de decizii, anul scolar precedent dovedindu-se unul foarte agitat. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.