Educație

Scoala Vidra, transformata in Centru Etnografic

Iulia Nicolaie
21 dec 2009 2775 vizualizări
Scoala din Vidra a fost construita in 1850 si este cunoscuta in istoria Vrancei ca Scoala cu coloane Scoala Vidra, clasificata monument istoric, urmeaza sa fie reabilitata, dupa ce hotarirea a primit aviz favorabil din partea Consiliului Judetean la cea mai recenta sedinta ordinara din 18 decembrie.

"Prin reabilitarea, consolidarea si dotarea Scolii din Vidra se asigura pastrarea in patrimoniul cultural judetean a acestui obiectiv inclus in Lista monumentelor istorice, ce poate deveni un punct de atractie turistica, datorita pozitionarii pe traseul ce leaga municipiul Focsani de localitatea Lepsa si de alte unitati administrativ-teritoriale din zona montana. Intrucit Vidra este cunoscuta ca si «Poarta de intrare in Tara Vrancei», zona etnografica distincta, deosebit de atractiva pentru turismul cultural, se are in vedere transformarea acestui obiectiv de patrimoniu in centru etnografic, in cadrul caruia vor fi expuse obiecte de arta populara din Vrancea", se arata in referatul privind aprobarea proiectului "Reabilitarea, consolidarea si dotarea Scolii din Vidra". Astfel, in incinta cladirii urmeaza sa fie expuse tesaturi, ceramica, tipare si papusi de cas, masti, instrumente muzicale specifice Vrancei arhaice si multe altele. Valoarea totala a proiectului este de 2.005.449 lei, adica aproximativ 450.000 de euro, iar alocarea de la CJ este de 50.287 lei, contributie la valoarea cheltuielilor eligibile si 20.680 lei contributie la valoarea cheltuielilor neeligibile. Finantarea se va face prin Programul Operational Regional (POR), Axa prioritara 5. Astfel, printre altele, urmeaza sa fie consolidata fundatia, refacuti peretii crapati sau demolati, izolarea termica si schimbarea timplariei. Momentan, cladirea se afla intr-un stadiu avansat de degradare. Suprafata construita a cladirii este de 414 metri patrati, iar suprafata terenului de 1.042 metri patrati.Scoala din Vidra a fost construita in 1850, conform documentelor din arhive, la indemnul unor invatatori si din dorinta gospodarilor din zona de munte de pe Valea Putnei, Zabalei si Narujei care voiau sa-si dea copiii la scoala. Unitatea scolara este cunoscuta in istoria Vrancei ca "Scoala cu coloane", fiind utilizata, dupa razboiul din 1916 "" 1918, ca spital de campanie si in alte scopuri, precum ca internat, cinematograf si cantina. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.