Educație

Gradinita nr. 3, salvata de parinti, isi spune povestea

Iulia Nicolaie
14 dec 2009 2306 vizualizări
Primarul Decebal Bacinschi pretinde ca nu mai are in plan demolarea Gradinitei nr. 3 din Focsani, dupa vizita a 30 de parinti, care i-au cerut sa renunte la acest plan u Gradinita de pe strada Dimitrie Caian are si o trista poveste in spate, spatiul fiind lasat mostenire exclusiv pentru infiintarea unei scoli pentru copii mici , dupa ce proprietarului i-a murit un fiu Gradinita cu Program Normal nr. 3 de pe

strada "Dimitrie Caian" nu va mai fi demolata, conform spuselor primarului municipiului Focsani, Decebal Bacinschi. "Eu am vrut sa-i mut pe copii undeva in Focsani unde sa avem conditii mai bune. Ideea a fost sa fac un lucru bun, nicidecum unul rau. Peste tot pe unde am avut cladiri vechi am incercat sa-i mut pe copii de acolo. Cladirea nu prezinta pericol, decit din punct de vedere al sigurantei in cazul unui cutremur. Au venit luni parintii la mine in audienta si am decis ca gradinita va ramine in continuare acolo", a declarat Decebal Bacinschi, vizibil iritat de intrbarile privind situatia unitatii de invatamint prescolar. Acesta a mai mentionat ca nu a fost facuta o expertiza seismica, prin care sa se arate riscul la care sint supusi prescolarii. Ecaterina Mihu, cadru didactic al gradinitei, a povestit, printre altele, si istoria care sta in spatele cladirii. Astfel, Dumitru Romascanu a fost ultimul locatar al cladirii de pe "Profesor Caian", timp in care, in mod tragic, i-a murit unul dintre copii. Ulterior, acesta a lasat spatiul ca mostenire pentru o "scoala de copii mici", dupa cum se arata in documentele vechi de zeci de ani. In acest context, folosirea spatiului pentru alte activitati este nu doar o incalcare a limitei moralitatii si a dreptului unor copii de a beneficia de o curte in care se pot juca in voie, ci si de ignorarea dorintei fostului proprietar. Ecaterina Mihu a mai vorbit despre o alta problema apasatoare a unitatii de invatamint prescolar, lipsa materialului lemnos, pentru care inca nu s-ar fi alocat bani de la buget. Si la aceasta solicitare, edilul a spus ca va raspunde cu promptitudine. "O sa trimit sa se faca o verificare, dar situatia se va rezolva", a mai spus Bacinschi, care a devenit brusc reconciliant, dupa ce sustinuse sus si tare zilele trecute ca unitatea urmeaza sa fie demolata. Chiar si faptul ca incalzirea unitatii se face cu lemne este un fapt interesant, avind in vedere ca strada "Dimitrie Caian" este traversata de o retea de gaze.


Unitatea este printre putinele din oras care detin o curte spatioasa


In cazul unitatii de invatamint, toate problemele au pornit de la propunerea facuta de Decebal Bacinschi in cadrul unei sedinte a Consiliului Local, prin care Gradinita nr. 3 Focsani a trecut in subordinea Gradinitei nr. 2 de pe strada "Alecu Sihleanu" si implicit in subordinea unui singur director, Ligia Georgescu. Aceasta modificare juridica a avut ulterior si aprobarea inspectorului scolar general Iordache Bostan, fiind facuta la solicitarea Inspectoratului Scolar. Motivatia a fost faptul ca unitatea nu poate avea personalitate juridica, intrucit aici invata prea putini prichindei. Pe tot parcursul acestor actiuni s-au facut diverse presupuneri asupra faptului ca terenul pe care se afla gradinita ar fi "vinat", din cauza amplasamentului bun. Gradinita nr. 3 este printre singurele din oras unde copiii au o curte larga in care se pot juca in voie. In cazul in care micutii ar fi transferati in subordinea Gradinitei nr. 2, nu doar ca nu ar avea spatiu de joaca, dar, pe deasupra, ar fi foarte departe de casa. "30 de parinti au fost luni in audienta la primarul Decebal Bacinschi. I s-a explicat acestuia faptul ca micutii stau in apropiere de gradinita, unii sint adusi de bunici. Acesti parinti vor o gradinita cu program normal. In plus gradinita are o vechime de circa 80 de ani, fiind donata de Dumitru Romascanu", a relatat Ecaterina Mihu, educatoare, care a subliniat importanta istorica a unitatii. (Iulia NICOLAIE)

.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.