Educație

Invatatoarea care a facut 4.000 de ore de munca voluntara

Silvia Vrînceanu Nichita
11 dec 2009 3027 vizualizări
Jana Tigaeru, de la Scoala din Brosteni, a fost selectionata ca fiind unul dintre cei mai buni 50 de voluntari din tara u nominalizarea Centrului de zi «Danut» si a doamnei invatatoare vine ca o recunoastere si o confirmare a muncii de echipa si implicarii noastre benefice in folosul comunitatii rurale , spune Elisaveta Norocea, initiatoarea proiectului Centrul Danut u 35 de copii frecventeaza centrul si, dintre ei, au fost selectati 12 pusti talentati care au pus bazele grupului vocal Danut

Centrul de zi "Danut" din comuna Brosteni da adevarate exemple de voluntariat, generozitate, altruism si implicare in comunitate, intr-o perioada in care nimic aproape nu se mai face fara bani. Recent, institutia sociala a avut o intilnire speciala in cadrul unui eveniment dedicat Zilei Internationale a Voluntariatului, in care s-au impartasit idei, experiente si au avut loc discutii referitoare la necesitatea implicarii voluntarilor in comunitate. Cu aceasta ocazie au fost prezentate "Ghidul bunelor practici in lucrul cu voluntarii" si editia a treia a revistei "Portret de Voluntar" editate de Asociatia Centrul National de Voluntariat "Pro Vobis" in cadrul proiectului "Dezvoltarea institutionala a organizatiilor care lucreaza cu voluntari", finantat de Programul Phare 2006.

"In cadrul acestui proiect, Centrul de zi "Danut" din comuna Brosteni a aplicat alaturi de alte zeci de asociatii si fundatii cu renume din tara si a obtinut nominalizarea la categoria "Portret de Voluntar" pentru invatatoarea Jana Tigaeru, educatoarea Mimi Sbirciog, profesorii Lucian Batog, Ioana Rosu, Vasile Tarciniu, Diana Tanase, Gabriela Melu Butu, Delia Cojocariu si Cati Galoiu. Toti acestia sint alaturi de copiii satului si lucreaza ca voluntari la centru in timpul lor liber. In urma incheierii nominalizarilor si a analizei activitatilor, invatatoarea Jana Tigaeru, de la Scoala din Brosteni, a fost selectionata ca fiind unul dintre cei mai buni 50 de voluntari din tara, insumind un numar record de ore de voluntariat, peste 4.000. Asta inseamna ca invatatoarea a dedicat centrului peste 166 de zile din viata sa. Dascalul se afla alaturi de copiii de la centrul din satul Pitulusa inca de la infiintare si reprezinta un model pentru cei mici. "Nominalizarea Centrului de zi «Danut» si a doamnei invatatoare Jana Tigaieru vine ca o recunoastere si o confirmare a muncii de echipa si implicarii noastre benefice in folosul comunitatii rurale. Am demonstrat, ca si la nominalizarea de la "Gala Oameni pentru Oameni", ca noi sintem oamenii care se dedica binelui comunitatii fara a astepta multumirea acesteia si fara un buget alocat de autoritatile locale. Vrem sa oferim in continuare servicii de calitate recunoscute si apreciate la nivel national", ne-a declarat psihologul Elisaveta Norocea, cea care a pus pe picioare Centrul de zi "Danut", in memoria fiului sau pierdut.


"Retraiesc cu fiecare generatie inceputul carierei"


Activitatea de voluntariat a invatatoarei Jana Tigaeru a inceput odata cu deschiderea Centrului de Zi "Danut", in februarie 2006. Recent, ea a aparut si in revista dedicata celor mai buni voluntari, editata de Centrul National de Volunariat. "Sint cadru didactic de peste 35 de ani. Frumusetea misiunii de dascal m-a ajutat sa-mi indeplinesc cu pasiune si daruire menirea pe pamint. Iubesc copiii si retraiesc cu fiecare generatie inceputul carierei. Sint o persoana calma, perserverenta, tenace, implicata in viata comunitatii rurale. Ca voluntar al Centrului de zi "Danut", am dobindit si trait experiente noi, avind in vedere multitudinea de copii cu care am relationat, dar mai ales mi-am format abilitatea de-a lucra cu elevii cu cerinte educative speciale. Aici lucrez cu copii, in stilul pedagogiei moderne, diferentiat, cu activitati centrate pe copil, in functie de potentialul sau, punind accent deosebit pe creativitatea sa. Am invatat ce inseamna lucrul in echipa, importanta relatiilor sociale dincolo de catedra, dar mai ales s-a dezvoltat sentimentul apartenetei si al utilitatii in cadrul grupului, oferindu-mi satisfactii atit de ordin profesional, moral, dar si emotional", a declarat invatatoarea Jana Tigaeru din satul Capatanu. Avind in vedere ca programul centrului se desfasoara in fiecare dupa-amiaza si uneori si la sfirsit de saptamina, cind au loc activitati cultural -artistice, invatatoarea a realizat un numar impresionant de ore de voluntariat. Invatatoarea este cea care coordoneaza programul de sprijinire in efectuarea temelor copiilor cu cerinte educative speciale, dar si initiatoarea grupului vocal. Inzestrata de Dumnezeu cu o voce de aur, prin daruirea si priceperea sa a insuflat copiilor dragostea pentru cintec, spune prietena de suflet si colaboratoarea ei Elisaveta Norocea.

Astfel, din cei 35 de copii care frecventeaza centrul au fost selectati 12 copii talentati si a infiintat grupul vocal "Danut", care abordeaza atit muzica populara, usoara si religioasa. De asemenea, coordoneaza activitatile de voluntariat si grupa de teatru scolar si social, ocupindu-se atit de repetitii cit si de recuzita. Copiii muncesc de zor pentru pregatirea unui spectacol de colinde care va avea loc pe 15 decembrie, iar pe 21 decembrie vor fi vedete la un spectacol caritabil dedicat copiilor cu care soarta a fost nedreapta. In paralel, initiatorii si volunarii cauta surse de finantare pentru infiintarea unei sali multifunctionale pentru centru. Cei care vor sa-i ajute sint bineveniti la centrul din Brosteni. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.