Educație

Ionel Bandrabur, omul si scriitorul

Valentin Muscă
10 dec 2009 3405 vizualizări
Este prima lucrare despre singurul discipol vrincean al filosofului Lucian Blaga

Scriitorul Culita Ioan Usurelu a publicat de curind biografia ginditorului Ionel Bandrabur, discipolul marelui filosof Lucian Blaga, "Ionel Bandrabur, omul si scriitorul" (Ed. Zedax, Focsani, 2009). Este prima lucrare despre unul dintre ginditorii atipici din Vrancea, care traieste un fel de pustnicie in orasul de la poalele Neicului. Fiind redactata de un om de litere si dascal in egala masura, lucrarea a fost gindita astfel incit sa poata fi citita cu usurinta, dar si inteleasa de toate categoriile de cititori. Dupa o prezentare cronologica a vietii ginditorului si o scurta enumerare a volumelor publicate, Culita Ioan Usurelu publica o antologie din toate scrierile ginditorului pancean. Ionel Bandrabur a debutat ca poet in timpul dictaturii carliste si intre 1941-1945 studiaza filosofia la Sibiu, avindu-l ca magistru pe Lucian Blaga. Intre 1945 si 1948 a lucrat in presa clujana, din care a fost scos brutal de regimul comunist in 1949. Practic, anul 1949 inseamna si inceputul declinului intelectual al tinarului Ionel Bandrabur, din care s-a salvat tirziu, prin literatura. La trei decenii de la debutul in volum, cu "Vrajitorul de cuvinte", (Bolgrad, 1940), in 1971 Ionel Bandrabur a putut publica primul roman de povestiri, "Fintina iadului" (Ed. Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1971). Acesta a fost urmat de inca 20 de volume pe proza si reflexii filosofice si doua volume de insemnari zilnice, "Risul Demiurgului" (Ed. Zedax, Focsani, 2007) si "Risul omului" (Ed. Valman, Rimnicu-Sarat, 2008). Se detaseaza insa extraordinarele volume de aforisme "Banchetul dragostei" (Focsani, 1999), "Paradisul evident" (Iasi, 2001), "Voluptatea de a scrie" (Iasi, 2002) si incitantul volum "Iisus, acest necunoscut" (Deva, 2004). Desi volumele ginditorului Ionel Bandrabur umplu un raft intreg de Biblioteca, viata si opera sa sint putin cunoscute in judet, poate si din cauza faptului ca volumele au fost publicate in tiraje confidentiale, distributia cartii in Vrancea este catastrofica, iar despre librarii nici nu poate fi vorba intrucit nu exista nicio librarie veritabila intr-un judet cu aproape 400.000 de locuitori. Meritul profesorului Culita Ioan Usurelu este cu atit mai mare pentru ca repune in circulatie un nume despre care noi, contemporanii, nu stim mare lucru, desi Ionel Bandrabur locuieste pe o strada linistita din frumosul oras dintre vii. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 19 ore, 3 minute, 28 secunde
Dumnezeu mi-a daruit privilegiul de a-l avea profesor. Nu cred ca a existat macar o singura zi sa nu am in imagine surasul sau fermecator si profund enigmatic. De cate ori il privesc direct si de cate citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.