Educație

Necalificatii vor acoperi o parte din golurile invatamintului

Camelia Stănilă
5 sep 2005 836 vizualizări
La unele discipline s-au obtinut note mai bune decit la testarea suplinitorilor calificati

Necalificatii vor acoperi mare parte din "golurile" existente in sistemul de invatamint, avind in vedere ca si la disciplinele unde exista deficit de personal s-au obtinut note de peste 5, la testarea sustinuta vineri pentru suplinire. Chiar daca rezultatele au fost medii, indeosebi de 6 si 7, numarul celor care vor putea suplini la catedra este destul de ridicat. Oricum, rezultatele au fost bunicele, avind in vedere ca multi dintre cei care s-au inscris la concurs sint studenti si nu au acumulat prea multe cunostinte pentru a ocupa un post in invatamint. La romana, spre exemplu, s-au obtinut 27 de note peste 5, mult mai multe decit la testarea suplinitorilor calificati. In plus, 10 dintre rezultate au fost peste 7. Cea mai mare nota a fost 8.80, fiind obtinuta de Viorica Citu. Si la engleza se va mai remedia situatia catedrelor vacante, 17 dintre candidatii la suplinire obtinind minim 5. La aceasta disciplina, cea mai mare nota a fost 7,30, fiind atribuita Violetei Toma. In acest an vor exista si 21 de suplinitori necalificati la franceza, in urma testarii scrise si orale. Elena Cefalan a reusit sa se claseze prima la aceasta disciplina, cu media 8.77, fiind de altfel singura candidata care a luat nota 10 la interviu. Chiar si asa, notele de 1,2 si 3 nu au lipsit in urma acestui examen. Suplinitorii necalificati au avut si note bune la psihopedagogie speciala, unde 10 candidati au luat peste 5, iar nota maxima, 9, a fost obtinuta de Georgeta Greceanu. La mecanica, educatie plastica, informatica si invatatori s-au obtinut iarasi note destul de bune. Primul pe lista la invatatori, cu 7.80, este un barbat- Ioan Damian. Cel mai bun rezultat al acestei testari a fost insa la muzica, unde Mircea Ianchevici a obtinut 9,70. Trebuie remarcat ca acest candidat s-a aflat si anul trecut in topul listei de la aceasta disciplina. Pe de alta parte, rezultate slabe s-au inregistrat la educatoare, unde doar doua candidate au luat peste 5, maximul obtinut fiind 5.50. Situatii similare exista si la matematica, fizica, chimie sau istorie. La geografie s-a obtinut maxim 6.50, iar la biologie 6.75. La educatie fizica, doar 6 candidati au luat peste 5, cea mai mare nota - 8.80 - fiind obtinuta de Tudorita Rusu.


Repartitiile, la sfirsiul saptaminii

Repartizarea suplinitorilor va fi realizata in cadrul a doua sedinte publice, pe 8 si 9 septembrie. La aceasta ultima etapa de mobilitate a cadrelor didactice vor participa si pensionarii, pentru a se putea acoperi necesarul de incadrare din sistem. Trebuie mentionat ca, in acest an, numarul catedrelor ramase vacante este foarte mare, de peste 380. Directorii de scoli au ca termen limita ziua de astazi, pentru a mai putea declara posturile vacantate in ultima perioada, prin aprobarea cererilor de concediu fara plata, pentru studii sau cresterea copilului. In cazul in care managerii nu vor transmite aceste date, pentru a se realiza o reactualizare a listei de posturi pe 7 septembrie, acestia vor fi direct raspunzatori pentru situatiile create in unitatile de invatamint, riscind chiar si sanctiuni disciplinare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.