Educație

Profesoara eliminata din examen pentru copiere

Camelia Stănilă
2 sep 2005 965 vizualizări
Pentru ultima strigare de ocupare a posturilor din invatamint s-au inscris circa 500 de cadre didactice calificate si necalificate. Rezultatele testarii de ieri au putut fi aflate pina la sfirsitul zilei

Examenul pentru suplinitori in invatamint, care a avut loc ieri la Scoala "Anghel Saligny", a demonstrat ca nici dascalii nu sint asa de corecti, cum ar dori sa le fie elevii. Institutoarea Doinita Turean, care sustinea examen la limba romana, a fost eliminata din examen chiar de catre seful Inspectoratului Scolar, dupa ce a fost surprinsa cu o carte deschisa in banca. Mai mult de atit, nu mare le-a fost surpriza oficialilor din invatamint cind au descoperit ca respectiva candidata nu avea dreptul sa participe la testarea suplinitorilor, ea fiind deja titulara la Balta Ratei, comuna Vinatori. Chiar si inspectorul de personal, Vasile Grapa, a fost uimit sa o descopere pe Doinita Turean printre candidati. Oficialii din ISJ recunosc insa ca nu au putut verifica toate dosarele, avind in vedere ca acestea au fost depuse chiar si miercuri, cind pregatirea testarii era pe ultima suta de metri. Desi multi candidati au afirmat ca a fost foarte multa corectitudine prin sali, unii au reusit sa se mai uite in carti sau sa vorbeasca intre ei. Pe de alta parte, aspirantii la un post in invatamint s-au plins ca intrarea in sali s-a realizat mult mai tirziu decit era planificat, fiind astfel nevoiti sa stea in curtea scolii chiar peste o ora. Nu mai putin de 250 de profesori s-au prezentat ieri la concurs, pentru a putea ocupa un post ca suplinitor. Cei mai multi candidati au fost la engleza (36), franceza (26), in timp ce la romana, invatatori, educatoare au fost cite 16. Candidatii au declarat ca subiectele au fost destul de greoaie, insa nu foarte dificile pentru cei care s-au pregatit. Aspirantii la suplinire s-au plins in primul rind ca au avut foarte mult de scris, in cele 3 ore de examen. "Subiectele au fost greoaie, a fost foarte mult de lucru. In comparatie cu anul trecut, cind eram necalificata, a fost mult mai greu. Dorim sa luam macar un 5", ne-a spus Lenuta Cretu, din Dumbraveni, care a sustinut examen la limba engleza. Surse din rindul candidatilor ne-a declarat ca la examen s-au prezentat si persoane foarte slab pregatite, de aceea nu este eclus sa vedem si note extrem de mici. Inspectorul scolar general Danut Popoiu a asigurat ca rezultatele vor fi afisate pina la sfirsitul zilei de ieri, pe masura ce se termina corectura.


Azi, testare pentru necalificati

Astazi sint asteptati la examen 250 de necalificati care doresc sa suplineasca. Examenul va avea loc tot la Scoala "Anghel Saligny". Organizarea acestui concurs, precum si pensionarii, reprezinta solutia extrema de a completa catedrele si acum vacante din scolile din judet. Dupa patru etape de de repartizare computerizata si o sedinta publica, in unitatile de invatamint vrincene au mai ramas peste 380 de locuri vacante, mult mai multe comparativ cu anul trecut. Ca de obicei, cele mai multe dintre posturi sint in scolile izolate din judet, unde profesorii nu vor sa mearga din cauza ca nu au mijloc de transport in comun. Ceea ce este si mai dramatic este ca pe linga aceste catedre vacante vor mai aparea si altele. Este vorba de catedrele la care profesorii repartizati nu se vor prezenta la 12 septembrie, precum si cele eliberate in urma aprobarii concediilor fara plata, studii si cresterea copilului. Lista actualizata cu posturi va fi afisata pe 7 septembrie, iar repartizarea se va face in sedinta publica, pe 8 si 9 septembrie. Oficialii din invatamint au precizat ca prioritate la repartitie vor avea cadrele didactice care au participat la unul din concursurile nationale din 2005, 2004 si 2003 si au obtinut minim 5.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.