Educație

Liber la apartenenta politica pentru directorii de scoli

Iulia Nicolaie
21 nov 2009 1101 vizualizări
Directorii unitatilor de invatamint pot avea apartenenta politica, dupa ce noua Lege a educatiei a fost declarata neconstitutionala u din fericire, examenele nationale nu au de suferit de pe urma acestei decizii a Curtii Constitutionale

Educatia pare sa se afunde si mai mult in disputele politice. Conform deciziei luate de Curtea Constitutionala a Romanei (CCR), Legea educatiei nationale, asupra careia Guvernul Emil Boc si-a asumat raspunderea, a fost declarata ca fiind neconstitutionala. Decizia a fost luata dupa ce reprezentantii PNL au atacat actul normativ, pentru ca ar fi incalcat trei articole ale Constitutiei Romaniei. Nucleul controverselor a fost reprezentat de interdictia apartenentei politice a directorilor unitatilor de invatamint. Conform deciziei CCR, Legea educatiei nationale nu mai poate fi promulgata de catre presedinte, ea intorcindu-se la Parlament. Propunerea prin care li se interzicea apartenenta la un partid politic a managerilor scolari fost facuta de catre Comisia prezidentiala pentru educatie, regasindu-se in Pachetul Miclea. Directorii vrinceni de scoli cu apartenenta politica spun ca nu este nimic in neregula ca un manager scolar sa faca parte dintr-un partid politic, atit timp cit nu face politica in scoala. "Atit timp cit directorii sint alesi in proportie de doua treimi de oameni care au apartenenta politica si o treime parinti, care pot fi si ei membri de partid, apartenenta politica a directorului nu ar fi anormala. Important este ca politica sa nu se implice in scoala", a declarat directorul Colegiului National "Unirea", Cornel Noana, membru PNL. Din fericire, examenele nationale nu au de suferit de pe urma acestei decizii a Curtii Constitutionale, intrucit Guvernul a emis, in septembrie, o ordonanta de urgenta dedicata organizarii bacalaureatului. De asemenea, nici pregatirile pentru admiterea in ciclul de invatamint liceal nu au fost modificate. "Examenul de bacalaureat se da dupa metodologia data prin ordin de ministru. Inscrierile la bacalaureat ramin in aceeasi perioada. Bacul si evaluarea pentru clasa a VIII-a ramin valabile. Nu vad sa se mai schimbe metodologia celor doua examene", a declarat inspectorul Ion Ionascu, care face parte din comisia judeteana de bacalaureat. Pe alta parte, inspectorul scolar general, Iordache Bostan, spune ca asteapta lamuriri suplimentare de la Ministerul Educatiei si de la Guvern. "Guvernul trebuie sa dea o ordonanta si sa ne spuna clar ce o sa facem. Sper ca in viitor sa avem un Guvern care sa reziste pe o perioada cit mai lunga si sint sigur ca astfel se va face ordine in invatamint. Probabil ca se va putea da o Ordonanta de urgenta din care sa rezulte ca toate activitatile din cadrul Ministerului Educatiei trebuie sa se desfasoare conform legii vechi. Pina pe 1 ianuarie nu se perturba cu nimic activitatile din invatamint. Cert este ca e ca noul Guvern va trebui sa clarifice situatia, daca mergem sau nu dupa legea veche", a afirmat seful ISJ. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.