Educație

Dascalii vor declara pe proprie raspundere ca nu sufera cu capul

Camelia Stănilă
29 aug 2005 699 vizualizări
Analizele medicale nu vor fi suportate din buzunarul profesorilor. Transexualismul si alcoolismul sint incompatibile cu functia didactica.

Odata cu apropierea inceputului de an scolar, controlul medical al cadrelor didactice revine in actualitate si provoaca ingrijorare. Dupa ce anul trecut au existat numeroase nelamuriri cu privire la plata acestor analize, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au reglementat printr-un ordin comun modalitatea efectarii controlului medical. Ordinul precizeaza ca avizul clinic pentru profesori, cadre didactice auxiliare si personal nedidactic va fi acordat in baza controlului medical anual efectuat de medicul de familie, examenul fiind suportat de catre CNAS. In schimb, costul aferent MRF va fi suportat de catre Consiliul Local, respectiv Consiliul Judetean.

In plus, dascalii vor sti cu exactitate si ce boli profesionale sint incompatibile cu functia didactica. In acestea sint incluse situatiile de inaptitudine profesionala de natura psiho-comportamentala (episoade acute ale bolilor psihotice, deteriorarea cognitiva indiferent de etiologie, tulburari severe de comportament datorate bolilor mintale, inclusiv cele care pot insoti tulburarile de identitate de gen si preferinta sexuala, precum si cele datorate consumului de alcool si/sau de substante psihoactive), afectiunile neurologice (tulburari de vorbire care impiedica activitatea didactica - bilbiismul foarte grav si afazia, de orice etiologie), precum si bolile transmisibile in evolutie, pina la vindecare, inclusiv starea de purtator, pina la sterilizare (TBC evolutiv). Trebuie mentionat insa ca homosexualitatea nu este incadrata in categoria tulburarilor de preferinta sexuala, in nici unul din manualele de clasificare si diagnostic moderne. In aceasta categorie sint incluse, conform Clasificarii Internationale a Bolilor, transsexualismul, parafiliile - fetisismul, exhibitionismul, voyeurismul, pedofilia si sadomasochismul. Personalul din invatamint va fi obligat sa prezinte conducerii scolii o declaratie pe proprie raspundere ca nu sufera de afectiunile psihice mentionate pe lista de incompatibilitati, in paralel cu examenul psihologic anual realizat de psihologii scolari. In cazul constatarii unor tulburari de natura psiho-comportamentala la dascali, psihologii vor informa directorii scolilor, care vor solicita un examen medical specializat de la un cabinet de medicina a muncii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.