Educație

Anastasia Lazariuc si Directia 5, atractiile Festivalului Delmar

Ciprian Fânaru
13 nov 2009 1913 vizualizări
Vor mai (in)cinta in recital Cristina Stroe si Raluca Nistor, cistigatoarele trofeului la editiile precedente u peste 30 de tineri artisti se vor intrece anul acesta la Focsani pentru marele trofeu

Festivalul de Muzica Usoara Romaneasca "Florentin Delmar" , care se afla anul acesta la cea de a 34-a editie, va debuta miercuri, 18 noiembrie si se va derula pe parcursul a trei zile, pina pe 20 noiembrie. Sint asteptati si de aceasta data concurenti din toate zonele tarii, care vor avea sansa sa-si dovedeasca talentul pe scena Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia", cladirea Ateneului fiind in reparatii. Tinerii cu virsta intre 15 si 26 de ani vor putea include in repertoriu doua piese, creatii de muzica usoara romaneasca. Pentru a mentine viu repertoriul sau componistic, organizatorii au pus la dispozitia participantilor pe site-ul www.ateneu-pastia.ro mai multe piese ale compozitorului Florentin Delmar, reorchestrate si adaptate muzicii usoare moderne. Aceasta sectiune are pus la bataie un premiu special, pe care-l pot cistiga cei care aleg sa cinte o astfel de melodie. In afara de sectiunea de interpretare, la Focsani sint asteptate in acest an nume consacrate ca Anastasia Lazariuc, Directia 5, Cristina Stroe si Raluca Nistor, ultimele doua fiind laureatele precedentelor editii, din 2007 si 2008. Preselectia concursului de interpretare va avea loc pe 18 noiembrie, la sala Teatrului Municipal "Mr.Gh.Pastia", incepind cu ora 17:00, iar intrarea va fi libera.


Biletele costa intre 15 si 20 de lei


Avind in vedere ca este un an de criza, premiile nu mai sint la fel de generoase ca in trecut, dar ramin totusi tentante. Cistigatorul Marelui Premiu si al Trofeului "Florentin Delmar" va pleca acasa cu 2.500 de lei, in timp ce recompensele pentru urmatorii clasati sint: Premiul I "" 1.500 de lei, Premiul al II-lea "" 1.000 de lei, Premiul al III-lea "" 800 de lei. Ofertant este si premiul special pentru cea mai buna interpretare a unei melodii Delmar, in valoare de 2.000 de lei. Festivalul "Florentin Delmar" a debutat in anul 1973, sub obladuirea Casei de Cultura a municipiului si ii este atribuita o titulatura specifica perioadei, "Sa Cinte Tineretea", titlu pe care si-l pastreaza pina in 1990. In anii 70, din motive necunoscute, festivalul nu se mai organizeaza timp de trei ani, pentru ca in 1979, la initiativa compozitorului Horia Moculescu, acesta sa se reia. Tot la initiativa sa, in 1991 concursul isi schimba denumirea in "Florentin Delmar", dupa compozitorul nascut la Focsani, pe numele sau real Florian Milea. "Biletele costa intre 15 si 20 de lei, in functie de locul din sala. Asteptam ca de fiecare data cu mare drag publicul focsanean si speram ca evenimentul va fi pe gustul acestuia. Vor veni artisti cu voce foarte buna, Anastasia Lazariuc - in premiera la Focsani, si Directia 5, care revine dupa 12 ani si ne va incinta cu hiturile cunoscute. Speram sa fie o editie reusita, desi avem buget mai mic comparativ cu anii trecuti. In ultima perioada cel putin, consider ca festivalul nu a dezamagit", ne-a spus Valentin Gheorghita, directorul Ateneului din Focsani. Juriul din 2009 va fi compus din compozitorul Horia Moculescu, Stefan Naftanaila (Radio Romania), Viorel Gavrila, Valentin Gheorghita si Dumitru Sandulachi, cel din urma fiind dirijorul Corului Pastorala din Focsani. Concurentii premiati in "Gala Laureatilor" vor fi invitati in recital live, la postul de televiziune TVR2, in cadrul emisiunii "Atentie, se cinta!" de simbata, 21 noiembrie. Organizatorii sint Ateneul Popular ,,Mr. Gh. Pastia" Focsani, Consiliul Local si Primaria Focsani, in colaborare cu Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.