Educație

Vosganian s-a intilnit cu cititorii la Teatru

Valentin Muscă
13 nov 2009 1407 vizualizări
Putini sint cei care cred ca aceasta carte este scrisa de un ministru , a spus criticul Alex Stefanescu

Teatrul Municipal din Focsani a fost ieri seara gazda intilnirii scriitorului Varujan Vosganian cu focsanenii. In cadrul manifestarii, citeva sute de focsaneni au asistat la intoarcea acasa a "fiului risipitor", Varujan Vosganian. Romanul autobiografic "Cartea soaptelor" (Ed. Polirom, 2009) a fost prezentat de celebrul critic Alex Stefanescu si scriitoarea Ecaterina Oproescu. "Putini sint cei care cred ca aceasta carte este scrisa de un ministru. Este o lucrare care ar putea fi oricind tradusa intr-o limba de circulatie internationala", a spus printre altele criticul bucurestean. "Cartea soaptelor" este inainte de toate o cronica a comunitatii armenilor din Focsani. Prin acest roman, personajele din mahalaua Tabacarilor au intrat pentru totdeauna in literatura romana. Acest lucru l-a surprins mai bine Ecaterina Oproescu. Fata de profunzimea lucrarii si calitatea scriiturii, manifestarea baroca de la Teatrul Municipal - de la care nu a lipsit nici Corala "Pastorala", la care a cintat junele Varujan cind era elev "" a dovedit o data in plus ca focsanenii confunda lansarile de carte cu spectacolele muzical-artistice, iar la Focsani chiar si o lansare de carte se poate transforma intr-o piesa de teatru. "Cartea soaptelor" este insa una din cele mai frumoase lucrari memorialistice aparute in Romania dupa 1989, iar noi, ca vrinceni, putem fi mindri ca figuri din mahalaua armeneasca de linga gara au intrat prin "Cartea soaptelor", scrisa de Varujan Vosganian, in literatura romana. In sala au fost prezente si personaje din carte, respectiv venerabilii parinti ai autorului focsanean. (Valentin MUSCA)








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 11 ore, 36 minute, 50 secunde
Felicitari D-le Varujan, un om adevarat, sufletist, inteligent si cu o viziune fantastica asupra trecutului.
, acum 739398 zile, 11 ore, 36 minute, 50 secunde
Are dreptate autorul acestui articol, nu era necesara decat prezenta scriitorlui, un orator desavarsit, pe care viata mi-a dat sa il ascult de multe ori, fascinata, ca toti prietenii si colegii de citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 36 minute, 50 secunde
Unii mai au nostalgia Cantarii Romaniei si tot o dau mereu in spectacol comunist, cu poezii si cantece patriotice.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.