Educație

Fragmente de viata , expuse cu sinceritate si umor de Valeriu Cotea

Iulia Nicolaie
7 nov 2009 3869 vizualizări
cunoscutul oenolog si academician vrincean, Valeriu D. Cotea, si-a lansat ieri cea de-a doua editie a volumului Fragmente de viata u Am scris acest volum in ideea de a face cunoscut cite ceva din experienta mea, pentru a o impartasi si altora , a marturisit autorul

Sala de festivitati a Inspectoratului Scolar a gazduit ieri un eveniment cultural special, lansarea celei de-a doua editii a volumului "Fragmente de viata" semnat de academicianul Valeriu D. Cotea, chiar de ziua colegiului al carui patron spiritual este. Lucrarea memorialistica "Fragmente de viata" a fost prezentata de profesorii Costica Neagu si Valeriu D. Anghel. Cei doi dascali i-au adus elogii recunoscutului oenolog vrincean, dintre care cel mai magulitor, fara doar si poate, a fost "Domnul academician e un Demiurg, s-a construit singur pe sine", dupa cum a spus Valeriu Anghel. Pe de alta parte, Costica Neagu a descris opera academicianului ca fiind una de exceptie, admirind talentul descriptiv al autorului. "Rare sint ocaziile in care sarbatoritul sa aiba alaturi un liceu intreg. Am citit lucrarea domnului academician Valeriu D. Cotea si am ramas impresionat de ceea ce se intimpla. Pentru autor, memoria este atit blestem, dar si dar divin. Lucrarea memorialistica se imparte intre Vrancea si Iasi, intre care omul si savantul penduleaza in permanenta", a afirmat profesorul Neagu. Uimit de elogiile ce i s-au adus, modestul Valeriu Cotea a raspuns in stilul sau caracteristic, plin de umor, ironie si farmec. "Nu va spun bine ati venit, ci bine ca ati venit. Vreau sa le multumesc colegilor mei Costica Neagu si Valeriu D. Anghel, dar parca sint prea multe laude. Ca oricarui om, si mie imi plac laudele, asa ca, fiind politicos, le iau ca atare. Am scris acest volum in ideea de a face cunoscut cite ceva din experienta mea, pentru a o impartasi si altora", a spus vrinceanul care crede ca Vrancea in sine poate reflecta intr-un fel divinitatea. Discursul academicianului a fost presarat cu intimplari si amintiri dulci, care fie au amuzat peste masura publicul prezent in numar mare, fie l-au intristat, cind acesta a povestit despre clipa in care si-a luat la revedere de la sotia sa, moment in care un simplu "la revedere" s-a transformat intr-un dureros "adio". Oenologul a transmis un mesaj de incurajare si pentru elevi, care reprezinta, dupa parerea sa, speranta intr-un viitor mai luminos. "Elevii sint viitorul, ei sint speranta de miine. Cel mai bun produs al Vrancei sint oamenii", a afirmat Valeriu Cotea, la sfirsitul discursului sau adaugind: "Daca v-ati plictisit, ginditi-va si voi in alta parte!". La lansare au luat parte reprezentanti ai Colegiului Tehnic "Valeriu D. Cotea", elevi, scriitori, profesori, primarul municipiului Focsani, Decebal Bacinschi, si vicepresedintele Consiliului Judetean, Mircea Diaconu. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 20 ore, 10 minute, 15 secunde
Sa ne traiti, Valeriu Cotea!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.