Educație

151 de ani de la nasterea lui Duiliu Zamfirescu

Iulia Nicolaie
28 oct 2009 1485 vizualizări
La eveniment iau parte mai multe unitati scolare, care poarta numele marelui scriitor inmormintat la Focsani

Vineri se implinesc 151 de ani de la nasterea marelui scriitor Duiliu Zamfirescu, membru titular si vicepresedinte al Academiei Romane. Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" omagiaza in cadrul Zilei Portilor deschise memoria diplomatului, scriitorului si publicistului Duiliu Zamfirescu, al carui nume il poarta si sub al carui patronaj spiritual se afla. Evenimentul are loc vineri, iar in cadrul acestuia va fi initat si Fondul Documentar "Duiliu Zamfirescu". Acesta este format din doua manuscrise, care ii apartin criticului si istoricului literar Ioan Adam, despre viata si opera lui Duiliu Zamfirescu, precum si din fotografii si corespondenta despre familia scriitorului, preluate de la colectionarul Valeriu Avramescu. "în derularea acestui proiect, ne-au fost alaturi sponsorii DADA MUSIC si Hypermarketul Carrefour, care au achizitionat si donat bibliotecii aceste documente si carora le multumim in numele comunitatii noastre, ca au inteles importanta recuperarii, conservarii si valorificarii patrimoniului cultural local. Pe 30 octombrie, cu prilejul implinirii a 151 de ani de la nasterea scriitorului Duiliu Zamfirescu, biblioteca va organiza o serie de evenimente, ce se vor desfasura pe tot parcursul zilei, in toate sectiile, sub titlul Duiliu Zamfirescu "" Profil Documentar", declara reprezentantii bibliotecii. La actiunile bibliotecii adera mai multe unitati de invatamint precum Scoala "Duiliu Zamfirescu" Focsani, Liceul Teoretic "Duiliu Zamfirescu" Odobesti si Scoala "Nicolae Iorga" Focsani. Se mai implica si Asociatia Filatelica Vrancea, pictorul Octavian Ovidiu Opait, voluntari si cititori ai Bibliotecii si nu in ultimul rind Asociatia Culturala "Duiliu Zamfirescu" Focsani.

Duiliu Zamfirescu a urmat clasele gimnaziale la Focsani, iar casa in care a locuit se gaseste in satul Faraoanele din apropierea orasului Odobesti. Scriitorul a fost inmormintat la Cimitirul Sud din Focsani, dupa ce a lasat o zestre literara de mare valoare. Cea mai importanta contributie a sa o reprezinta romanele sale din Ciclul Comanestenilor precum "Viata la tara", "Tanase Scatiu", "în razboi", "îndreptari" si "Anna". (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.