Educație

Profesori indulgenti la bacalaureatul intirziatilor

Iulia Crețu
23 aug 2005 892 vizualizări
O candidata de la Grupul Scolar de Industrie Usoara nu a putut sustine examenul in prima sesiune pentru ca a facut un copil. Multi liceeni spun ca nu au dat bac-ul in iulie pentru ca erau corigenti.

Ieri a debutat cea de-a doua sesiune de bacalaureat. In perioada 22 august - 2 septembrie, sustin "examenul de maturitate" liceenii care nu au promovat in prima sesiune, cei care au avut corigente si cei care si-au aminat pina acum bacalaureatul. Pentru proba orala de la limba si literatura romana s-au inscris 130 de elevi, care au fost distribuiti in doua centre de examen de la Grupul Scolar de Industrie Usoara si Grupul Scolar Agricol. La Liceul nr. 2 s-au prezentat ieri 48 de candidati, din cei 55 inscrisi, cei absenti avind posibilitatea sa sustina si azi examenul. Oficialii din invatamint spun ca nici unul dintre candidati nu a picat prima proba a bacalaureatului si ca nu au existat nici incidente deosebite pe parcursul zilei de iei. Majoritatea candidatilor s-au declarat emotionati inainte de a intra la examinare, dar la iesire spuneau ca a fost usor. "Am luat 7, se putea si mai mult. Mi-a picat, probabil, cel mai dificil subiect. Am avut de tratat o poezie de Nichita Stanescu si ceva despre Internet. Comisia a fost indulgenta, ne-a mai ajutat, dar am si invatat. Am avut emotii pina am intrat, am zis ca-mi pocneste inima. De acum, sa vedem la matematica scris, acolo cred ca va fi cel mai greu", ne-a spus Mirabela Tamas, o tinara care a ales sa-si amine trei ani examenul de bac. Printre cei 55 de elevi care sint inscrisi pe listele de la Liceul nr. 2 figureaza si o eleva care sustine ca nu i s-a permis sa dea examenul in prima sesiune. Profesorii au condamnat-o pentru gestul ei de a creste un copil in timp ce mergea si la cursuri, fapt pentru care au lasat-o cu situatia neincheiata la cinci materii. "Am avut medii bune si nu am fost in caz de corigenta. Am un bebelus si profesorii au fost de parere ca ar trebui sa-mi cresc «plodul» si sa las scoala. Este drept ca am venit numai la lucrari si teze, dar am avut o intelegere cu diriginta, care mi-a spus ca este in regula si ca nu voi avea probleme. In cele din urma, la un consiliu, au aflat toti profesorii. Nu mi-au incheiat mediile la cinci obiecte, dar eu am invatat si sper la o nota buna. Mi-e frica, dar am auzit despre comisie ca este buna, mai glumesc cu tine si sa nu a picat pe nimeni. A dat note de la 10 pina la 7", ne-a spus Ana Maria, o eleva de la grupul Scolar de Industrie Usoara Focsani.


"Am dat bani ca sa trec la mate"

Cea de-a doua sesiune a bacalaureatului a scos la iveala si anumite aspecte pe care cei de la Inspectoratul Scolar au cautat sa le elimine, cel putin la nivel declarativ. Cu toate ca "generalul" Danut Popoiu a spus ca nu se accepta ca profesorii sa primeasca atentii sau, mai bine spus "spaga", de la elevi pentru a-i trece clasa, citiva adolescenti care dau acum bacul afirma contrariul. "La matematica a fost si este cea mai mare problema. Nici nu ma pot gindi acum la facultate, sa ma vad cu bacul luat si ... mai vedem. La mate chiar am dat bani frumosi ca sa trec clasa, asta cu toate ca as fi meritat o medie de trecere pe propriile cunostinte. Majoritatea colegilor care au ramas corigenti in primul semestru s-au dus la pregatire, insa mie profa mi-a spus ca mai intii sa ma gindesc cum trec de corigenta si abia apoi sa ma gindesc la bac. Doamna profesoara de la Grupul Scolar de Industrie Usoara m-a ascultat patru ore la rind si mi-a pus nota 3. M-a prins o data, m-a sanctionat si nu mi-a dat medie de trecere. Recunosc ca a trebuit sa platesc pentru a trece", ne-a dezvaluit Ramona M.. Daca cei mai multi liceeni prezenti la examen se plingeau de corigente si situatii scolare neincheiate, stari de fapt pentru care ii invinovateau in mare parte pe profesori, la intrarea in liceu era si un grup vesel, indiferent la supararile celor din jur. Cinci baieti rebeli de la Liceul cu Program Sportiv, constienti de puterea farmecului personal, dar si de slabutul bagaj de cunostinte pe care il aveau, au ales sa treaca peste emotii prin glume.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.